Hlavní obsah

HBO spustila druhou řadu seriálu Až po uši

Právo, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po třech letech se na obrazovku HBO vrátili hrdinové komediálního seriálu režiséra Jana Hřebejka Až po uši, který vznikl volně podle izraelské předlohy When Shall We Kiss, odehrává se v centru dnešní Prahy a řeší citové trable střední třídy ve středním věku. Nynější pokračování však scenáristky Tereza Dusová a Iva Klestilová už rozvíjejí jako vlastní příběh.

Foto: HBO

Jiří Havelka, Stanislav Majer a Anna Geislerová v seriálu Až po uši

Článek

Zůstávají atraktivní kulisy Prahy, přibyla jen horská bouda v Krkonoších. Léto z předešlé série vystřídala zima, nově děj také provázejí jako časové milníky malebně inscenované svátky tohoto ročního období od svatomartinských oslav přes Štědrý večer po Valentýna.

Mimoděk to připomene listování ženskými lifestylovými magazíny, kde právě nejrůznější sezónní oslavy tvoří obvyklý rámec obsahu. Vyumělkovaný duch společenských časopisů a reklamy, který proniká i do vizuálního zpracování, však působí nejen jako líbivé plátno na pozadí, ale také jako ironické zrcadlo, v němž se odrážejí životní eskapády postav propojených skrz ústřední dvojici s prostředím reklamních agentur a médií.

Ironický odstup

Aňa Geislerová neboli Šárka sice už opustila místo kreativní ředitelky, ale obchází restaurace a kavárny a s úspěchem píše svůj food blog a s Jakubem (Jiří Havelka) hledají společné bydlení. Událostmi v jejich životě zamíchá i Jakubův dávný kolega z „reklamky“ (Stanislav Majer).

Režie se opírá o sestavu herců s komediálním talentem a improvizačními schopnostmi, kteří s lehkostí proplouvají mezi vážnějšími polohami, situační komikou i absurditou. Snad jen křečovitost, již nově nabyla postava Lenky Krobotové, je příliš výrazná a působí rušivě.

Záhrobní humor spojený s novými postavami, Františkem Němcem a Taťjanou Medveckou, je osvěžující, a přestože postavy autorsky míří ke karikatuře, jejím představitelům se daří z této polohy vysmeknout. Jiskří to jak ve scénách Němce s Hynkem Čermákem, tak ve spojení Medvecké s Annou Polívkovou a Radkem Holubem.

V seriálu je i jemně naznačený ironický odstup tvůrců a životní nadhled, nová řada se zdá být o něco odlehčenější, maličko cyničtější a jízlivější než předchozí. Ke sžíravosti satiry však seriál nemíří, navzdory humoru jeho základy stále pevně vězí v romantice.

Seriál a veškerou další nabídku HBO (včetně první řady Až po uši) teď mohou sledovat i diváci, kteří si tento kanál neplatí u svých operátorů v televizních nebo internetových balíčcích. Od minulého týdne je totiž možné objednávat službu HBO Go jako měsíční předplatné, přičemž první měsíc je na zkoušku zdarma. Pořady může předplatitel sledovat až na pěti různých zařízeních s internetovým připojením.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám