Hlavní obsah

RECENZE: Mirai udělali kus práce

Právo, Jaroslav Špulák

Frýdecko-místečtí Mirai mohli zprvu vyhlížet jako kapela, které se povedlo pár singlů, tedy dokázala nahrát písničky, jež se prosadily na rozhlasových vlnách. Když pak vyšla skladba Divadlo, jež neměla tak hitový potenciál, nicméně její nálada a aranže nesly náznak autorského dospívání, jako by se vše zastavilo, přitom skupina dozrála.

Foto: Lucie Levá

Mirai při křtu alba v Praze

Článek

Na debutovém albu Konnichiwa prokázala, že je nejenom schopná se vyvíjet, ale disponuje i dalšími písněmi, které by měly mít v rádiových programech místo. Jde zejména o Chci tančit, Anděla a po všech stránkách nejpovedenější písničku desky – 365.

V některých momentech se Mirai zjevně inspirovali odjinud (nejvíce je to patrné v písni Cesta z města, kterou jistě ovlivnila skladba Hollywood Hills od finských Sunrise Avenue), obecně ale nachystali album s příjemnými písněmi tak, jak si to lze jen v popu představit. Od těch nejlepších (jako inspirace jsou cítit například Twenty One Pilots, Coldplay či Imagine Dragons) pobrali i potřebnou lehkost v přednesu, což k žánru patří.

Foto: Universal Music

Obal debutového alba s názvem Konnichiwa.

Na to konto je třeba konstatovat, že Mirai svou hudbou nepřinášejí nic progresivního či překvapivého. Mohou se nicméně pyšnit slušnou produkcí, dobrým zvukem a třeba i tím, že v jejich čele stojí zpěvák Mirai Navrátil, jehož výraz nese tak podstatnou dávku osobitosti, aby byl napříště jasným poznávacím znamením formace.

Slabší stránkou jsou texty. Mirai se nevyhnuli klišé, manýrám s nevhodným protahováním samohlásek ani obratům, které postrádají funkčnost. Mnohdy šli více po rýmu než po smyslu.

Za tři roky existence přesto udělali kus práce a za fanoušky kráčeli přímou cestou. Album Konnichiwa tu dobu smysluplně uzavírá.

Mirai: Konnichiwa
Universal Music, 39:07

Celkové hodnocení: 75 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám