Hlavní obsah

Do Prahy přijíždějí veteráni konžské rumby Les Mangelepa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Africká populární hudba zažila první boom v šedesátých letech poté, co se africké země vymanily z koloniálního jha. Jen málo kapel ji ale hraje v původní podobě, v jaké se prosadila. K těmto výjimkám patří Orchestre Les Mangelepa, který vystoupí ve středu v pražském Paláci Akropolis.

Foto: Rachot

Les Mangelepa

Článek

Afričtí muzikanti současně přijímali inspiraci ze Západu, a to jak z jazzu, tak především z tehdy velmi populární kubánské hudby. Výsledkem byl styl, který se označoval jako konžská rumba, protože vznikl v Kongu zmítaném občanskou válkou a neustálými převraty.

Jeho představitelem je právě Orchestre Les Mangelepa, který ovšem vznikl v Keni. Muzikanti odešli za diktatury Mobutu Sese Sekeho z Konga, tehdy nazývaného Zaire, do exilu v Keni, kde dál pokračovali.

Soubor založili mladí muzikanti z orchestru Baba National, který tvořili především veteráni keňské rumby. I když Les Mangelepa vznikli v roce 1976, dosud hrají, byť prodělali mnohé změny v obsazení. V Evropě však poprvé vystoupili až v loňském roce.

Kapela, kterou stále vede jeden z jejích zakladatelů Kabila Kabenze, vydala za svou kariéru přes deset alb. Nyní je na turné k nové desce Last Band Standing vydané na značce Strut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám