Hlavní obsah

Chystá se seriál o závodnici Elišce Junkové

Novinky, Stanislav Dvořák

Česká automobilová závodnice Eliška Junková se dočká vlastního seriálu. Podle autorů bude „jemná, okouzlující i emancipovaná, odhodlaná a svéhlavá“ Junková hrdinkou série producenta Zdenka Skaunice ze zlínských Filmových ateliérů připravované podle scénáře Pavla Kosatíka.

Foto: Filmové ateliéry

Eliška Junková

Článek

„Chceme ve spolupráci s dalšími koproducenty vytvořit kvalitní televizní sérii (4x 90 minut), který obstojí v mezinárodní konkurenci a zapíše se do paměti diváků. Tato látka nabízí úžasné možnosti. Příběh Elišky Junkové určovaly láska, vášeň a odhodlání – dramatických a strhujících momentů je zde víc než jinde,“ řekl Zdeněk Skaunic.

„Ve dvacátých letech, kdy byla Eliška Junková jako závodnice na vrcholu, se proti jezdcům-romantikům čím dál víc prosazovala profesionální práce továrních týmů. Technický pokrok šel vpřed v prudkých skocích a sekundoval proměnám, jimiž procházela celá meziválečná Evropa. Nejen tedy osobnost Elišky Junkové, ale celé to prostředí a doba jsou fascinující. A pojítkem všeho je láska a vášeň k silným motorům, které na jedné straně přinášejí radost a vzrušení, na druhé smrt.“

Vyrobí repliky starých aut

Protože Junková působila v mnoha zemích, produkce jedná se zahraničními partnery v Německu, Itálii či Francii. Velmi náročné bude sehnat stará auta.  „Počítáme s jejich zápůjčkami, v některých případech však také s úpravami a výrobou replik dobových automobilů,“ tvrdí Skaunic.

Foto: Filmové ateliéry

Výroba historické repliky auta

Repliky vozů Bugatti vznikají v dílně dlouholetého sběratele, znalce těchto strojů a partnera projektu Ladislava Samohýla. „Nepůjde o běžné pronájmy historických vozů daného období od majitelů veteránů,“ říká producent. „Jde nám o to, aby třeba v ,našem‘ závodě Targa Florio ročník 1928, který byl největším závodem Elišky Junkové, startovaly vozy značek a typů, jaké tehdy na Sicílii skutečně jely.“

„Při psaní scénáře jsem si Elišku Junkovou hodně zamiloval. Líbí se mi, jak svým závoděním jako člověk zrála. Na začátku třeštiprdlo, které nemyslí na nic jiného než na to, jak porážet soupeře. Na konci žena, která pochopila, že za všechno, zvláště za výhry, se platí… Takže to píšu hlavně jako příběh pro ženy. Aby svůj životní koncept mohly případně porovnávat s tím Eliščiným. Příběh rychlých aut, tj. ‚příběh pro muže‘, je to samozřejmě taky, ale až ve druhé řadě,“ dodal Kosatík.

Vedle čtyřdílné TV série se na rok 2020 připravuje také dlouhometrážní dokumentární film, na který naváže mezinárodní putovní výstava přibližující osobnost Elišky Junkové i automobilové závody její doby.

Reklama

Výběr článků

Načítám