Hlavní obsah

V Jihlavě začíná maraton filmového dokumentu, láká na desítky premiér

– Jihlava
Novinky, rei

V Jihlavě v úterý začíná 21. ročník festivalu dokumentárního filmu. Do neděle nabídne více než tři sta filmů, desítky z nich premiérově. Tradičně nebude chybět bohatý doprovodný program s diskusemi, koncerty i divadlem.

Foto: MFDF Jihlava

Julian Assange ve filmu Risk.

Článek

„Jihlavský festival se může stát ideálním povolebním wellnessem. Všichni zde naberou síly, ať už o víkendu slavili, nebo upadli do smutku,“ uvedl ředitel festival Marek Hovorka.

Pořadatelé připravili divákům bohatýrskou porci 342 filmů, z nichž 70 bude uvedeno ve světové premiéře, 22 v mezinárodní a 12 v evropské premiéře.

Diváci se namátkou mohou těšit na film o slovenském expremiérovi a strůjci rozpadu Československa Vladimíru Mečiarovi slovenské režisérky Terezy Nvotové nebo na film Milda o někdejším generálním tajemníkovi KSČ Miloši Jakešovi.Své Manželské etudy na úvod festivalu osobně uvede režisérka Helena Třeštíková, konkrétně příběh kadeřnice Mirky a dispečera Antonína.

Ve středoevropské premiéře bude uveden také film oscarové režisérky Laury Poitrasové o zakladateli WikiLeaks Julianu Assangeovi. Poitrasová k němu napřed přistupovala jako k hrdinovi, který zastoupil nedostatečně pracující novináře a postavil se nejmocnějším institucím světa zneužívajícím své postavení, ale její pohled na Assange se postupně měnil, takže po premiéře v Cannes film přestříhala a Assange se s ní nakonec rozešel ve zlém.

Soutěžní sekce se soustředí na tendence ve světovém dokumentu, v níž jsou zastoupeny snímky od USA přes Írán a Rusko po Jižní Koreu, ale také se úžeji zaměřují na střední a východní Evropu. Nemůže chybět domácí sekce Česká radost ani experimentálně orientovaná Fascinace. Sekce První světla nezapomene na začínající tvůrce.

Foto: MFDF Jihlava

Francouzský prezident ve filmu Kandidát: Vzestup Emmanuela Macrona

Program doplňuje množství diskusí pro laiky i filmaře, které nebudou jen o filmu, kultuře, politice a společnosti.

Festival slavnostně v sobotu večer zakončí světová premiéra filmu o novém francouzského prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, natáčený v době kampaně a nazvaný Kandidát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám