Hlavní obsah

Frankfurtský veletrh s oslavou Menasseho

Právo, František Cinger, Frankfurt nad Mohanem

Ve středu na Mezinárodním knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem, konaném od roku 1949, zazářil i u nás dobře známý rakouský prozaik Robert Menasse. Už v předvečer převzal Německou knižní cenu za román Die Hauptstadt (Hlavní město).

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Francouzský pavilon na Mezinárodním knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem.

Článek

Uděluje ji Spolek německých knihkupců a je spojena s odměnou ve výši 25 tisíc eur (647 tisíc Kč). Na včerejší besedě mluvil o svém díle, jehož děj se odehrává v Bruselu. Kvůli tomu si tam na čtyři roky pronajal byt.

Věčný provokatér a diskutér byl dlouho skeptický k Evropské unii a chtěl si ověřit, zda jsou jeho názory správné. V Bruselu došel k závěru, že ve většině případů nikoli. Přestože dnes EU nadále kritizuje, je přesvědčen o jejím přínosu a varuje před tím, aby v Evropě převládl nacionalismus. S Menassem se v listopadu setkají i návštěvníci Festivalu spisovatelů Praha. Česko letos na veletrhu reprezentuje především národní stánek, ale i program připomínající Chartu 77. Ve čtvrtek ve Frankfurtu vystoupí kanadská prozaička Margaret Atwoodová, která pak zamíří do Prahy, kde na Staroměstské radnici převezme Cenu Franze Kafky.

První dny akce, které se účastní s hlavním hostem Francií více než stovka zemí a na 7300 vystavovatelů, jsou určeny odborníkům a obchodu. O víkendu se otevře i čtenářům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám