Hlavní obsah

Zemřel Tom Petty

Aktualizováno

Americký rockový kytarista a zpěvák Tom Petty utrpěl v neděli místního času zástavu srdce. Na žádost rodiny byl pak v nemocnici odpojen od přístrojů. Úmrtí podle agentury AP potvrdil jeho mluvčí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zemřel Tom PettyVideo: Reuters

 
Článek

Zprávy o stavu frontmana skupiny Heartbreakers provázely zmatky. O jeho skonu nejprve informovala televize CBS s odkazem na policii. Ta se pak omluvila, že šlo o nedorozumění a zpráva do médií unikla neúmyslně. Později vyšlo najevo, že hudebník je v bezvědomí a na žádost rodiny byl odpojen od přístrojů.

Pettyho kapela Heartbreakers dokončila před týdnem koncertní turné. Sérií vystoupení oslavila 40. výročí svého vzniku, od něhož si dlouhodobě udržovala svůj melodický styl ovlivněný jižanským rockem či blues.

Foto: Jeff Haynes, Reuters

Zpěvák Tom Petty

Multiintstrumentalista Petty složil řadu hitových singlů, které dobyly první příčky amerických hitparád, mimo jiné Mary Jane’s Last Dance, Into The Great Wide Open, Learning To Fly, Free Fallin’, It’s Good To Be King či I Won’t back down. Petty prodal 80 miliónů kusů alb.

Pettyho ovlivnil o rock’n’roll, díky svému strýci se setkal s Elvisem Presleym při natáčení filmu Follow That Dream. Na konci 60. let působil ve skupinách Sundowners a Epics. První nahrávky vznikly v roce 1971 se skupinou Mudcrutch, která se ale po vydání prvního singlu rozpadla.

Tom Petty - Free Fallin

Následně sestavil kapelu Heartbreakers a vytvořil album Tom Petty And The Heartbreakers (1976).  V roce 1978 se kapela objevila ve filmu a po vydání alb You’re Gonna Get It (1978) a Damn The Torpedos (1979) nabírá úspěch skupiny na obrátkách.

Petty se proslavil také spoluprací s Bobem Dylanem, Georgem Harrisonem, Royem Orbisonem a Jeffem Lynneem. S nimi tvořil superskupinu Traveling Wilburys. Zde měl pseudonym  Charlie T. Wilbury, Jr.  Skupina za krátkou dobu svého trvání natočila dvě celkem úspěšné desky.

Také hrál ve filmu The Postman starostu Mostového města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám