Hlavní obsah

Šéfka Českého centra Budapešť Lucie Orbók: Chceme bourat zažité kulturní stereotypy

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv je Lucie Orbók původní profesí režisérka, ráda by jako ředitelka Českého centra Budapešť vyvrátila mýtus, že českou kulturu představuje hlavně režisér Menzel, spisovatel Hrabal a kvalitní pivo. Chce přesvědčit maďarskou veřejnost o smysluplnosti moderního českého divadla, pantomimy, populární hudby či literatury. A ráda by prostřednictvím instituce, v jejímž čele stojí, doporučovala tuzemské špičkové tvůrce kulturním institucím našich jižních sousedů.

Foto: Jan Šída, Právo

Lucie Orbók - šéfka Českého centra Budapešť

Článek

Měla jste už před nástupem do Českého centra nějaký vztah k Maďarsku?

Jakožto divadelní režisérku mě pozvali udělat v roce 2009 do Maďarska inscenaci. Dopadlo to strašně, ale já jsem se navzdory tomu rozhodla ještě jednou vrátit a zrealizovat jinou a úspěšnější inscenaci, což se v roce 2011 povedlo.

Ovládala jste maďarský jazyk?

Ne, ale v rámci realizace druhé inscenace jsem potkala svého budoucího manžela, který byl herec. Prostřednictvím vztahu se vám samozřejmě učí jazyk lépe. První dva roky naše partnerství oscilovalo mezi Prahou a Budapeští, ale v roce 2013 jsem do Maďarska přesídlila natrvalo.

Jak se stane z režisérky šéfka kulturního centra?

Víte, být v Maďarsku mladou ženou, režisérkou, a navíc ještě cizinkou, to není dobrá kombinace. Tradice mužských režisérů-herců je tam opravdu velice silná. Takže jsem v roce 2013 založila festival českého divadla a díky tomu došlo na spolupráci s budapešťským českým centrem. A když rok nato bylo vyhlášeno výběrové řízení na ředitele, napadlo mě, že bych to mohla zkusit.

Čím jste výběrovou komisi přesvědčila?

Možná je zaujala moje vize, že bych chtěla dlouhodobě a intenzivně rozvíjet jazykové kurzy češtiny a náš jazyk ve všech směrech propagovat. Navíc jsem měla zkušenosti se získáváním peněz z grantů, což komisi asi také zaujalo, a já nastoupila v roce 2015 do funkce.

Jaká byla vaše první kulturní akce?

Připomenutí šesti set let od upálení mistra Jana Husa, což pro mě mělo osobní rozměr, protože pocházím z Tábora. Výstava získala velký ohlas, Maďaři mají k reformované církvi vztah. Kromě výstavy se uskutečnily i odborné konference.

V současné době putuje expozice po dalších maďarských městech. No a po Husovi už přišel druhý ročník již zmíněného divadelního festivalu.

Foto: Jan Šída, Právo

Lucie Orbók by ráda v Maďarsku ukázala i české sklo.

Bude divadelní festival i letos?

Samozřejmě, 3. až 5. listopadu se uskuteční v budapešťském Divadle Józefa Katony již třetí ročník festivalu Csekkold!, což česky znamená Zkoukni to!, na který přivezeme představení Divadla Na zábradlí Macbeth.

Dále uvedeme koprodukční projekt Studia Damúza a skupiny Fekete Seretlek s názvem KAR. Slovácké divadlo Uherské Hradiště pak představí naprosto unikátní adaptaci Šrámkova díla Měsíc nad řekou. Maďarsky také vyjde antologie sedmi českých současných her.

Jak velký je výstavní prostor v Českém centru?

Sídlíme v budově ambasády, což je nádherný palác z devatenáctého století. Naše prostory nejsou příliš rozsáhlé. Disponujeme kinosálem, ve kterém pořádáme konference a pouštíme české filmy, dále knihovnou s pěti tisíci svazky a učebnami pro výuku češtiny. Velké akce a festivaly pořádáme mimo centrum.

Je velký zájem o výuku češtiny?

Ano, za dva a půl roku se zájem zvýšil dvojnásobně. Ročně máme v současnosti dvě stě čtyřicet studentů. Maďaři totiž Čechy milují. Z velké části díky pivu, filmům režiséra Jiřího Menzela a knihám spisovatele Bohumila Hrabala.

A vy jim chcete nabídnout něco jiného?

Nemám naprosto nic proti pivu a těmto dvěma tvůrcům, naopak, Hrabal a Menzel jsou legendy. Ale naším úkolem je bourat zažité kulturní stereotypy a představit současné umění ve všech oborech.

Například pantomimu. Tento žánr je v Maďarsku naprosto mrtvý, zatímco u nás prožívá renesanci hlavně díky Radimovi Vizvárymu. A samozřejmě české sklo.

Na příští podzim plánujeme spolupráci s designovým studiem Dechem, které nedávno vyhrálo na budapešťské výstavě hlavní cenu v konkurenci jedenácti zemí. Chtěli bychom ukázat nejen skleněné výrobky, ale i výrobní prostředky, jako třeba sklářské pece, a zapojit aktivně také návštěvníky.

Fotografie vás také zajímá?

Rozhodně, protože letos vznikl Budapest Photo Festival a my se chystáme do příštího ročníku zapojit. Rádi bychom nabídli klasické autory jako Drtikola, Funkeho či Sudka. Pokud jde o výtvarné umění, tak ještě letos do Budapešti přijedou a svá díla představí Jiří Kovanda a Zbyněk Baladrán.

Nabízíte i českou hudbu?

Snažíme se spolupracovat s kluby i festivaly, ale velmi často mají již kapely předem vybrané a s námi pak výběr konzultují. Největší zájem v Maďarsku je o jazz. Úspěšnou spolupráci jsme také měli s největším středoevropským festivalem Sziget, kde před dvěma roky hostoval soubor La Putyka. Obecně platí, že pomáháme českým umělcům pronikat na maďarskou kulturní scénu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám