Hlavní obsah

RECENZE: Švehlík, Kolářová a taláry. Soudce A. K. ční vysoko nad českými seriály

Novinky, Stanislav Dvořák

Velmi ceněný seriál Život a doba soudce A. K. se dočkal druhé řady. O režii se podělili Robert Sedláček, Bohdan Sláma, Radim Špaček a Petr Marek. První díl uvádí Česká televize 28. srpna ve 20.00 na ČT1.

Foto: Česká televize

David Švehlík a Marek Daniel v další řadě seriálu Život a doba soudce A. K.

Článek

V nové řadě je už soudce Adam Klos o něco starší a místo sousedských a obchodních sporů tentokrát soudí i vrahy.

Nová je také umírněná snaha o akčnost. V prvním díle dojde k útěku vězně a jeho milenky a objeví se speciální jednotka i vrtulník, ale nedá se tvrdit, že by si „akce“ sáhla na světovou úroveň. Upřímně řečeno, tohle Česká televize nikdy neuměla, a hlavně nemá hollywoodský rozpočet, takže zázraky čekat nelze. Celá akčnost je tak v podstatě zbytečná. Síla Soudce A. K. je přece v něčem úplně jiném a chytrý divák na nějaký vrtulník kašle.

Foto: Česká televize

Ze seriálu Život a doba osudce A.K. 2

Jde především o psychologický seriál s krimi náměty, který jde do hloubky jako málokterý. V tom je skutečně světový. Zdeněk Zapletal opět napsal věrohodný, napínavý a provokativní scénář s výbornou kresbou charakterů, zejména těch pokřivených.

Foto: Česká televize

Milenka zločince (Lenka Vlasáková) se chystá k sebevraždě.

Obsazení je luxusní – Daniela Kolářová jako poněkud chladná matka hlavního hrdiny či Marek Daniel jako detektiv, slaboch, nenapravitelný opilec a sukničkář, kterému se rozpadá rodina a tu a tam propadá krátkým zábleskům morálnosti. A v neposlední řadě zdrženlivý a charizmatický David Švehlík, který byl ideální volbou pro roli soudce.

Hlavní postava, která vyniká inteligencí, filozofickým rozměrem, ale taky introverzí a snad i zranitelností, je v druhé řadě ještě zajímavější o to, že přes den musí jednat s vrahy a večer musí vychovávat malou dceru.

Pokud si celá série udrží úroveň prvního dílu, má se český divák zase na co těšit.

Celkové hodnocení: 85 % 

Reklama

Výběr článků

Načítám