Hlavní obsah

Muzeum zmařených snů, brutality a nočních můr

Právo, Novinky, Jan Šída, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí bylo u příležitosti 49. výročí vpádu okupačních vojsk do tehdejšího Československa otevřeno v nových prostorách v pražské ulici V Celnici Muzeum komunismu. Stálá expozice se rozprostírá na ploše 1500 metrů čtverečních, její součástí je šedesát dva panelů s originálními fotografiemi Dany Kyndrové, Jana Šibíka, Miroslava Hucka a dalších a také panelové instalace či videa přibližující tehdejší dobu.

Muzeum komunismu otevřelo novou expoziciVideo: Novinky

 
Článek

Na zahájení výstavy při přestřihávání ostnatého drátu místo stužky řekl spisovatel, scenárista a politický vězeň Jiří Stránský, že všechny exponáty, které na výstavě jsou, zažil doslova na vlastní kůži. Když si uvědomíme, že je na ní i popravčí oprátka, šibenice a hradba ostnatých drátů, běhá z toho mráz po zádech.

Foto: Jan Šída, Právo

Spisovatel, scénárista a politický vězeň Jiří Stránský slavnostně zahájil výstavu.

V temném labyrintu

Organizátoři pojali expozici jako temný labyrint společenských událostí. Z počátku se jde chronologicky po základních historických milnících. Nejprve je třeba se prodrat předkomunistickými etapami, obdobím první republiky T. G. Masaryka a protektorátu, protože právě tam tkví základy pozdější totality.

Foto: Jan Šída, Právo

Fotografka Dana Kyndrová zaznamenávala listopadové události 1989.

Následuje vstup do rudého koutku plného propagandistických plakátů k únoru 1948, který spustil kolem tehdejšího Československa na čtyřicet let železnou oponu. Busty Klementa Gottwalda a J. V. Stalina připomínají dva viníky této události.

Další část výstavy je dělená spíše na tematické celky. Připomene stavbu Stalinova pomníku na Letné, politické procesy 50. let a popravy, dále vysvětlí, co byla studená válka, zastaví se i u politického tání let šedesátých. Výmluvná je část věnovaná okupaci ze srpna 1968, klíčovému bodu našich moderních dějin a vlastně i počátku konce totality u nás. Ten je prezentován dvěma fenomény, pádem berlínské zdi a pražskými listopadovými událostmi.

Foto: Jan Šída, Právo

U vchodu vítá návštěvníky socha Karla Marxe a obří rudá hvězda.

Vážná témata jsou částečně odlehčena ohlédnutím za obyčejnými věcmi ze života socialistického občana. Vystaveny jsou panely věnované dovolené s ROH, sportovním úspěchům, školství nebo kultuře zlatých šedesátých let.

Výstava je nejen historickým ohlédnutím za minulými časy, ale také významným mementem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám