Hlavní obsah

Zemřel komik Dick Gregory

Washington

V sobotu zemřel americký aktivista a komik Dick Gregory. Bylo mu 84 let. Černošský bavič se proslavil především v 60. letech, kdy jako první prolomil rasové bariéry a pravidelně vystupoval před bělošským publikem. O úmrtí Gregoryho informoval jeho syn, uvedla agentura AP.

Foto: Scott Keeler, ČTK/AP

Dick Gregory působil také jako aktivista.

Článek

Gregory byl v době rasových nepokojů velmi odvážný. Při svých vystoupeních se prostřednictvím humoru snažil bojovat především za sociální spravedlnost pro černošské obyvatelstvo.

"Kde jinde na světě než v Americe bych mohl žít v té nejhorší čtvrti, navštěvovat ty nejhorší školy, sedět vzadu v autobuse a vydělávat 5000 dolarů týdně jen díky tomu, že o tom budu mluvit?" prohlásil při jednom ze svých vystoupení americký komik.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Dick Gregory působil také jako aktivista.

K jeho známým výrokům patří také ten o postavě, která v Americe nosí o Vánocích dětem dárky. "Nikdy jsem nevěřil na Santa Clause. Do naší čtvrti by se po setmění žádný běloch neodvážil," vtipkoval.

Gregory se narodil jako druhé ze šesti dětí a prožil dětství v chudobě poté, co otec rodinu opustil. V roce 1966 neúspěšně kandidoval na starostu Chicaga a v roce 1968 na úřad amerického prezidenta.

Život Gregoryho nenaplňoval pouze humor. Jako lidskoprávní aktivista se věnoval i řadě dalších témat jako mír na Blízkém východě, policejní brutalita či práva žen. Byl obdivovatelem indického bojovníka za nezávislost Mahátmy Gándhího a černošského duchovního a aktivisty Martina Luthera Kinga a vždy prosazoval nenásilný způsob boje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám