Hlavní obsah

Blues Alive: Přijede John Medeski i psychedelická reinkarnace Johna Lee Hookera

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dny nabité blues slibuje hudební festival Blues Alive od 16. do 18. listopadu 2017 v Šumperku. Vedle Jonnyho Langa, Blues Harp Explosion a Erica Bibba vystoupí v Šumperku slavný varhaník John Medeski a také Zac Harmon nebo Hugo Race, Australan, který hraje prsychedelické verze starých bluesovek Johna Lee Hookera.

Foto: Blues Alive

Americký varhaník John Medeski přiveze skupinu John Medeski’s Mad Skillet.

Článek

Vedle Jonnyho Langa bude hrát hned první večer slavný polský bluesman Slawek Wierzcholski.

„Jeho kapelu Nocna zmiana bluesa jsem viděl poprvé někdy koncem osmdesátých let v pražské Malostranské besedě – nikdo z nás je tehdy neznal. Jejich elpíčko se pak ale na dlouhou dobu stalo jednou z mých nejoblíbenějších bluesových desek. O pár let později jsem s překvapením zjistil, jaká je na tamější scéně Slawek obrovská a respektovaná hvězda,“ zavzpomínal dramaturg Blues Alive Ondřej Bezr.

Americký bluesrockový kytarista Nick Schnebelen hraje také první večer. Je držitelem mnoha bluesových cen – například v roce 2014 Nejlepší formace a nejlepší deska v cenách Blues Music Awards nebo v roce 2008 cena Albert King Award pro nejlepšího kytaristu.

Druhý den, 17. listopadu, vystoupí s harmonikáři Blues Harp Explosion britská zpěvačka a hráčka na resofonickou kytaru Bex Marshallová, která bývá přirovnávána k samotné Janis Joplinové.

Foto: Blues Alive

Australan Hugo Race a italský harmonikář Michelangelo Russo

Americký varhaník John Medeski přiveze skupinu John Medeski’s Mad Skillet, kterou tvoří hráč na suzafon Kirk Joseph, bubeník Terence Higgins a kytarista Will Bernard. Páteční večer doplní i americký kytarista a skladatel Zac Harmon.

Australan Hugo Race a italský harmonikář Michelangelo Russo se předvedou 18. listopadu s materiálem z desky John Lee Hooker’s World Today. Přepracovali písně legendárního bluesmana a držitele Grammy Johna Lee Hookera, který zemřel už v roce 2001. Zpěváka, který je širší veřejnosti znám díky hitu Boom Boom, byste v nich ale těžko poznali. Race a Russo se nebáli experimentu, dodali skladbám těžký psychedelický opar a spoustu delayů.

Písničkáře Erica Bibba pak 18. listopadu doplní Mr. Sipp, jenž se inspiroval B. B. Kingem i tradičním americkým gospelem.

Vstupenky jsou v prodeji na festivalovém webu www.bluesalive.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám