Hlavní obsah

RECENZE: Sofia Coppolová nahlíží z ženské perspektivy

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romantická krása melancholické krajiny, svícemi osvětlený interiér dívčího penzionátu, přirozené barvy, slunce dopadající skrze listy stromoví na mlhou potaženou zem. To je prostředí a atmosféra, v níž se odehrává film režisérky Sofie Coppolové Oklamaný.

Upoutávka na film OklamanýVideo: CinemArt

 
Článek

Stejný příběh raněného vojáka Unie, který se za války Jihu proti Severu dostane díky křesťanskému milosrdenství do jižanského dívčího penzionátu, natočil už v roce 1971 podle románu Thomase P. Cullinana Don Siegel s Clintem Eastwoodem v hlavní roli.

Coppolová nepřichází s remakem v pravém smyslu. Zatímco v centru Siegelova filmu byl voják, ona nahlíží příběh z ženské perspektivy a činí tak s lehkostí i humorem, za nímž se ukrývá drama.

Filmu vévodí Nicole Kidmanová v roli přísné, strohé, ale citu schopné ředitelky, která se navzdory válce ujme nepřátelského vojáka s tím, že jakmile se uzdraví, předá ho jako zajatce.

Výborně jí sekundují Kirsten Dunstová jako její podřízená, žena plná vnitřních zmatků, a mladičká Elle Fanningová jako nejstarší chovanka. Právě ona svou koketností odstartuje jemně vykreslenou, ale o to působivější vřavu v myslích ostatních žen a dívek.

Velmi dobře jsou vedeny i představitelky mladičkých chovanek. I ta nejmenší má záhy pro pohledného vojáka s tváří Colina Farrella obdiv a prožívá první dívčí probuzení.

Přípravy žen různého věku na večeři s jediným mužem v dosahu Coppolová sleduje s důrazem na detail ve výmluvně nastříhaných obrazech: jsou plné něhy, citu, koketérie i vášně.

Pak se prudkým zvratem situace dramaticky změní a nastoupí jiné vášně než ta milostná. A zase sledujeme především všechny ženy a dívky, jež ve chvíli, kdy ucítí životní ohrožení a musí se připravit na jeho likvidaci, jednají tak pragmaticky, až tuhne krev v žilách.

Coppolová však nestaví film jako válečné drama, ale jako komedii s mnoha podtexty a s velmi osobním psychologickým pohledem na ženskou osobnost, schopnou velkých zmatků, ale zároveň i pevného odhodlání a nevyhnutelného činu.

Oklamaný
USA 2017, 94 min. Režie: Sofia Coppolová, hrají: Nicole Kidmanová, Kirsten Dunstová a další.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám