Hlavní obsah

Jennifer Nivenová: Tíha vesmíru

Právo, Lucie Zelinková

Zpracovat řadu problémů, které mohou trápit dospívajícího, klestícího si cestu střední školou, do lehkého a zábavného příběhu se v příznačně pojmenované knize Tíha vesmíru podařilo americké autorce Jennifer Nivenové.

Foto: nakladatelství Yoli

Obal knižní novinky.

Článek

Příběh románu tvoří v krátkých deníkových úsecích střídající se promluvy dvou postav – Jacka a Libby. Jejich charaktery Nivenová záměrně vyhnala do extrému, aby explicitněji demonstrovala nešvary, kterých se náctiletí na sobě vzájemně i na sobě samých dopouštějí.

Jackovi proto dala do vínku prosopagnosii – poruchu, při níž není schopen rozeznávat a zapamatovat si lidské tváře včetně tváří příslušníků vlastní rodiny a nejbližších. Svět je pro takového člověka bludištěm neznámých lidí, v němž se orientuje jen na základě dialogů.

Libby je „nejtlustší teenagerkou v Americe“, po smrti matky zajídá žal enormním množstvím jídla a její přejídání vyvrcholilo při požáru uváznutím ve vlastním domě, z něhož ji museli vysekat hasiči.

Skrze nenásilné emoce autorka nechává čtenáře nahlédnout do situace oběti šikany, popasovat se s prožíváním chlapce, jemuž otec onemocní rakovinou a zároveň je nucen vyrovnat se s nevěrou rodiče a odmítnutím mladšího bratra vrstevníky z důvodu, že je „jiný“ a zženštilý.

Toto vše je překryto hávem lehké romance, do níž Nivenová přidala – jak je v jejích knihách zvykem – kolorit americké Indiany, a atmosférou filmové americké střední školy. V jádru se však skrývá ryzí snaha autorky zasáhnout do světa náctiletých a možná ubrat trochu budoucího potenciálního zla.

Tíha vesmíru je totiž nejen příběh o boji proti negativním vlivům pubertálního věku v nemilosrdné džungli střední školy, ale i příběhem o hledání sebe sama daleko od intencí, jaké nastavila společnost. Mít nadváhu, ztratit rodiče či se celý život potýkat s poruchou mozku neznamená, že člověk nemůže být šťastný sám se sebou a být v tomto věku vnímán okolím takový, jaký je, aniž by byl nucen se měnit či přizpůsobovat.

Nivenová si v minulosti získala české čtenáře knihou Všechny malé zázraky, v níž mladší generaci představila bipolární poruchu a otevřela toto téma v souvislosti s teenagery. Ukázala, že deprese nejsou jen záležitostí dospělých a že mohou existovat i v duši teenagera a s pubertálními excesy nemusejí mít pranic společného.

Jennifer Nivenová: Tíha vesmíru
Yoli, překlad Anna Křivánková, 408 stran, 279 Kč

Celkové hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám