Hlavní obsah

Před 20 lety vyšel první Harry Potter

Novinky, Stanislav Dvořák

V devadesátých letech si chudá nezaměstnaná učitelka J.K. Rowlingová, trpící depresemi, vymyslela postavu čaroděje Harryho Pottera. Prvních pár stránek dala dohromady už kolem roku 1993. A zatímco pobírala sociální dávky, vymýšlela ve volném čase další dobrodružství. Po mnoha odmítnutích vyšla 26. června 1997 první kniha o Harrym Potterovi.

Foto: Warner Bros

Harry Potter (herec Daniel Radcliffe)

Článek

Na vydání knížky měla největší podíl malá dcera ředitele nakladatelství Bloomsbury. Ta dostala na zkoušku ukázku románu a byla tak nadšená, že okamžitě chtěla pokračování. Vydavatel poté opatrně souhlasil s vydáním v malém nákladu, ale stejně knize moc nevěřil.

Neuživíš se, řekl budoucí miliardářce

Nezaměstnané učitelce tehdy řekl, ať si raději najde pořádnou práci, protože dětskými příběhy se neuživí. O dvacet let později její majetek odhadli na 18 miliard korun.

Foto: ČTK

J. K. Rowlingová sleduje pět rodin z různého sociálního prostředí.

V následujících letech se totiž Rowlingová proměnila ve stroj chrlící potterovské příběhy. Knížek o Harrym Potterovi se prodalo celkem přes 400 miliónů kusů a jde o komerčně nejúspěšnější sérii v dějinách. Všechny byly zfilmovány.

První byl Harry Potter a kámen mudrců a následovaly knihy Harry Potter a tajemná komnata, Harry Potter a vězeň z Azkabanu, Harry Potter a ohnivý pohár, Harry Potter a Fénixův řád, Harry Potter a princ dvojí krve, Harry Potter a relikvie smrti a Harry Potter a prokleté dítě.

Foto: ČTK/ZUMA/Brett D. Cove

Jack Thorne (zleva), J. K. Rowlingová a John Tiffany na uvedení hry Harry Potter a prokleté dítě v londýnském Palace Theatre.

Kromě série vyšly ještě „vedlejší produkty“ potterovské mánie, třeba Famfrpál v průběhu věků, Fantastická zvířata a kde je najít a Bajky barda Beedleho.

Fantasy neopustí

V roce 2016 ujistila Rowlingová fanoušky, že „dobrodružství s Harrym, Hermionou a Ronem se chýlí ke konci a Prokleté dítě bude poslední.” Divadelní hra Harry Potter a prokleté dítě měla v Londýně velký úspěch, ale ani to autorku nepřesvědčilo, aby plánovala další román s Harrym Potterem.

Momentálně ji nejvíce baví psát detektivky pro dospělé, ale fantasy úplně neopustila. Místo románů totiž plánuje pět filmových scénářů série Fantastická zvířata a kde je najít, což jsou v podstatě potterovky s trochu jinými postavami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám