Hlavní obsah

Kupkova busta bude v Opočně

Právo, Jan Šída

V sobotu 24. června v půl jedenácté dopoledne se v Opočně uskuteční slavnostní odhalení pomníku malíře Františka Kupky. Busta se v umělcově rodném městě bude instalovat u příležitosti připomínky šedesáti let od jeho úmrtí.

Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery

Busta Františka Kupky

Článek

Umělecké dílo pro pomník věnovali galerista Vladimír Lekeš a George Valdes. Valdes je nejstarší syn továrníka, sběratele, ale také mecenáše umění Jindřicha Waldese, který se stal blízkým Kupkovým přítelem a celý jeho život jej finančně podporoval. V rámci této akce bude otevřena ve 12 hodin v městské renesanční radnici výstava nazvaná Ženy v životě a díle Františka Kupky, která trvá do konce července. Vernisáž doplní také doprovodný program na náměstí F. L. Věka.

V září pak proběhne další slavnostní odhalení identického pomníku ve francouzském městě Puteaux, které bude tímto způsobem symbolicky spojeno s Opočnem. Městečko Puteaux leží na levém břehu Seiny v blízkosti Paříže a František Kupka v něm strávil většinu svého života a tam také zemřel.

Busta pro oba památníky je dílem Jana B. K. Vlacha (1904–1962), oceňovaného sochaře, který většinu života strávil právě ve Francii. Byl žákem Jeana Bouchera na pařížské akademii a vytvořil mimo jiné i bustu prezidenta Edvarda Beneše.

Autorem fundamentu, na kterém bude Kupkova bronzová busta osazena jak v Opočnu, tak i v Puteaux, je akademický sochař Marian Karel (1944).

Reklama

Výběr článků

Načítám