Hlavní obsah

RECENZE: Adam Chromý píše svůj příběh o konci

Právo, Lucie Zelinková

Novinář Adam Chromý, který debutuje na poli literatury, začíná v novele Rekviem za Pluto koncem. Pouští se do hlubin skomírajícího vztahu a nechává čtenáře, aby jím prošel s postavami.

Foto: nakladatelství Plus

Obal knižní novinky

Článek

Napsal příběh dvou mladých lidí, kteří se po letech soužití a relativního štěstí rozcházejí. Krok po kroku, myšlenku po myšlence sleduje rozpad vztahu, který komparuje s událostí, kdy v roce 2006 bylo Pluto vyřazeno ze sluneční soustavy.

David s Alicí za sebou mají pětiletou cestu standardního vztahu od seznámení přes zamilovanost až po společné bydlení, následné zabití věcí stereotypem a vyhasnutí citů. Žijí vedle sebe, ale zároveň každý sám. Chromého vyprávění je prosté poetických motivů, popisované události jsou všednodenní.

Rekviem za Pluto je v podstatě úplně obyčejné, jazykově i příběhem. Popisuje něco, co téměř každý v nějaké podobě prožil. Půvab textu ale dodává zakomponováním tematiky Pluta a náhodně potkávaných postav, které zánik planety vnímají jako symbol změn v aktuálním světě.

Zároveň z textu vyvěrá naléhavost až strach – žijeme ve světě, z něhož můžeme pouhými slovy „smazat“ planetu, možná i smazat jeden malý svět, který přestává existovat podobně jako společný svět dvojice.

Celkové hodnocení 75 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám