Hlavní obsah

Film o Shakurovi bude režírovat McQueen

ČTK, Jiří Štraub

Steve McQueen, režisér oscarového snímku 12 let v řetězech, má před sebou zajímavý projekt. Bude točit dokumentární film o slavném americkém raperovi, herci a básníkovi Tupaku Shakurovi.

Foto: ČTK

Americký raper, herec a básník Tupak Shakur

Článek

„Jsem nesmírně nadšený zkoumáním života tohoto legendárního umělce,“ cituje režiséra server Pitchfork. „V roce 1993 jsem navštěvoval newyorskou filmovou školu a pamatuju si, jak rozvíjející se hiphopový svět a můj přesah k Tupakovi šly ruku v ruce. Málo lidí zářilo jasněji než Tupac Shakur. Těším se na spolupráci s jeho rodinou, abych mohl vyprávět nezkreslený příběh talentovaného muže.“

Snímek vzniká ve spolupráci společností Amaru Entertainment a White Horse Pictures. První jmenovanou založila raperova matka, aktivistka a členka hnutí Černí panteři Afeni Shakurová. Jako výkonný producent se na filmu podílí její sestra (tedy raperova teta) Gloria Coxová. Ta tvrdí, že Afeni Shakurová se snažila zrealizovat dokument o synovi až do své loňské smrti.

White Horse Pictures zase stojí za loňským dokumentem o Beatles Eight Days a Week – The Touring Years, který podobně jako v případě chystaného filmu o Tupakovi režíroval oceňovaný režisér.

Snímku o legendární liverpoolské čtveřici se tehdy ujal oscarový Ron Howard.

V roce 1996 zastřelený Shakur ve svých textech narážel na palčivá sociální témata, zejména taková, která se týkala Afroameričanů a rasismu. Je jasné, že tyto motivy se musí objevit i v chystaném dokumentu.

Osobě předčasně zesnulého Tupaka Shakura se opět věnuje pozornost. Letos by se mělo do kin dostat i biografické drama All Eyez On Me v režii Bennyho Booma (Sněhová nadílka, S. W. A. T.: Pod palbou). Rapera si v něm zahraje osmadvacetiletý Američan Demetrius Shipp Jr.

Reklama

Výběr článků

Načítám