Hlavní obsah

Beatový festival se dočká po 50 letech pokračování

Novinky, Stanislav Dvořák

Navázat na památný Československý beatový (rockový) festival chce 17. prosince v Lucerně 4. Československý beatový festival. V roce 1967 šlo o první oficiální rockový festival u nás.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Mišík

Článek

Komunistická média v polovině šedesátých let rock vůbec neuznávala, a festival měl proto obrovský význam. Bylo velmi těžké akci prosadit. Původně se měla konat v Karlových Varech, nakonec se ale přesunula do pražské Lucerny.

První dva dny probíhaly soutěžní koncerty a festival vyvrcholil poslední den velkým finále a udílením cen. Do Lucerny se podařilo zapůjčit i kvalitní západoněmeckou aparaturu, na tu dobu luxusní. Do finále postoupili třeba Framus Five s Michalem Prokopem, Prúdy, Soulmen Deža Ursinyho, Synkopy 61, Olympic, Flamengo a Rebels.

Foto: Festival Krásný ztráty

Michal Prokop

„V prosinci před padesáti lety se uskutečnil v pražské Lucerně 1. Československý beatový festival, další pak o rok později a do třetice v roce 1971. Po padesáti letech se do Lucerny vracíme, abychom si atmosféru tehdejších festivalů připomněli za účasti kapel, které na zmíněných festivalech hrály,” řekl pořadatel festivalu Ivan Rössler.

Ve velkém sále Lucerny se letos setkají skupiny Energit, George and Beatovens, Jazz Q Martina Kratochvíla, Vladimír Mišík & ETC…,  Prúdy, Lešek Semelka a S.L.S., Synkopy 61 a The Primitives Group.

Vstupenky jsou už v prodeji v síti Ticketpro.

Reklama

Výběr článků

Načítám