Hlavní obsah

Brněnské kolo si dělá legraci ze slavné pověsti

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro Brno a některé patrioty jsou to skoro až posvátná témata. Pověst o brněnském kole, jeho drakovi, nedaleké věstonické Venuši a podobně. A právě z těchto téměř nedotknutelných oblastí si tak trochu rozhodla udělat legraci osvědčená autorská trojice Městského divadla Brno Stano Slovák, Petr Štěpán a Honza Šotkovský, kteří finišují na přípravě nového autorského muzikálu pro letní scénu Biskupského dvora. Hudební komedie nese název Brněnské kolo.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ladislav Kolář (vpravo) a Zdeněk Junák při zkoušení s hostujícími dětskými herci Elenou Juračkovou a Janem Juráčkem.

Článek

Muzikál se dotýká historických i místních vazeb, a to hned na několik způsobů. Jednak se v něm zjevuje příběh zřejmě nejslavnější brněnské legendy o koláři Birkovi, který údajně během jediného dne dokázal porazit strom, vyrobit z něj kolo a dokutálet jej z Lednice až do Brna. Dále se v něm objevuje řada postav spojených s Brnem, ať historických či legendárních - od Babinského přes Natašu Gollovou až ke slavným sportovcům - také s kolem spojených - bratrům Pospíšilových.

Autoři nabízejí nový pohled na známý příběh a přicházejí s legendou, že „brněnské kolo“ je vlastně krycí název pro tajemný stroj, utajeně v Brně zkonstruovaný na konci 19. století samotným Thomasem Alvou Edisonem. Muzikál si všímá i instituce, jíž je Biskupský dvůr součástí. Moravské zemské muzeum slaví totiž v letošním roce 200 let své existence. A právě muzejní budova na Zelném trhu nabízí v příběhu nejedno tajemství týkající se brněnských pověstí a také zápletku se snahou o odcizení pokladu nejvzácnějšího - Věstonické Venuše.

Bude i My Fair Lady

Již po osmé tak letos budou moci diváci prožít poutavé příběhy oděné do hudebního hávu v jednom z nejromantičtějších zákoutí v centru Brna. Tentokrát připravilo MdB v termínu 16. června až 13. července pro diváky 22 představení. Mimo Brněnského kola se letos se na „Biskupák“ vrátí oblíbené muzikály Noc na Karlštejně, My Fair Lady (ze Zelňáku) i balada Radúz a Mahulena. A jak se bude nová hudební komedie líbit publiku?

„To je ošemetná záležitost. I když můžeme leccos tušit a zhruba víme, na jaké publikum hlavně míříme, alespoň já netipuji, jak úspěšná hra bude či nikoli. Já osobně jsem byl při psaní našeho posledního společného projektu komedie Bítls první, který měl největší pochybnosti a bál jsem se například i toho, že se písničky budou zpívat v originále a většina publika nebude textům rozumět. Měl jsem strach i z toho, že boudou čtyři skladby po sobě příliš mnoho. Ještě na generálce jsme si se Šotkem (Šotkovským) a Slovákem říkali, že nás za to zavřou, že dostaneme výpověď z divadla, a nakonec se ukázalo, že náš způsob legrace se trefil. Tak snad se trefíme i tentokrát,“ doufá jeden ze spoluautorů Petr Štěpán.

Režii muzikálu má Stano Slovák, neméně důležité hudební nastudování má na starosti Karel Cón, který je zároveň i čtvrtým spoluautorem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám