Hlavní obsah

Vondráčkův Rachmaninov zážitkem Pražského jara

Právo, Vladimír Říha

Očekávané vystoupení našeho klavíristy Lukáše Vondráčka na festivalu Pražské jaro zaplnilo ve čtvrtek večer Smetanovu síň Obecního domu do posledního místa. Vítěz klavírní soutěže v Bruselu potvrzuje každým domácím koncertem své současné postavení ve světové špičce a udělal to i ve čtvrtek.

Dirigent Kristjan Järvi a pianista Lukáš Vondráček na Pražském jaru.

Článek

Přitom program byl velice náročný a vedle Vondráčka nelze opominout ani doprovázející Českou filharmonii a estonsko-amerického dirigenta Kristjana Järviho. Ten si vybral tři díla z 20. a 21. století a s Vondráčkem i s ČF spolupracoval poprvé. Méně hraný Klavírní koncert č. 4 Sergeje Rachmaninova vybral proto, že na něm chtěl prokázat, že dílo napsané ruským emigrantem v USA je ovlivněno Rhapsody in Blue George Gershwina.

Vondráček se v něm cítil skvěle a dirigentovu koncepci přes svou víceméně introvertní bytost přijal a podal naprosto dokonale, zejména kantilénové pasáže měly obrovský náboj. Jeho podání koncertu bylo velkou rehabilitací zapomínaného díla.

Další dvě skladby večera, Labutí píseň Arvo Pärta a Sinfonia domestica Richarda Strausse, daly dirigentovi i orchestru šanci se ukázat ve velkém obsazení a uzavřely jeden z velkých festivalových večerů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám