Hlavní obsah

Bronzy zkropené beninskou krví

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Království Benin – bronzy zkropené krví, která je k vidění do 22. října v Paláci šlechtičen v Brně, je věnována kultuře a umění kdysi slavného afrického státu. Před sto dvaceti lety na území dnešní Nigérie vtrhla britská armáda, dobyla hlavní město Benin, uvěznila vládce a prosadila v této zemi evropské koloniální ekonomické a obchodní zájmy.

Foto: Foto publikace

Plastika beninského vládce ze současné výstavy v Brně.

Článek

Benin byl tehdy proslulý výjimečnou sochařskou tvorbou. Nádherné plastiky odlité z bronzu Angličané odvezli jako válečnou kořist. Výstava sleduje prodej těchto skvostů do západoevropských uměleckých sbírek, kde pak ovlivnily mnohé avantgardní umělce – představitele expresionismu, fauvismu a později i kubismu.

Na brněnské výstavě jsou představeny beninské bronzy, které se nachází v českých a moravských sbírkách. Součástí je i jeden unikát. Jde o plastiku lékaře léčitele ze sbírek Centra kulturní antropologie Moravského zemského muzea, která patří mezi sochy, jež krátce po dobytí Beninu britskou výpravou popsali a klasifikovali jako autentická díla tradiční beninské kultury britský archeolog Augustus Pitt Rivers a německý antropolog Felix von Luschan.

Do sbírek muzea v Brně beninskou plastiku získal ve 20. letech 20. století etnograf František Pospíšil, kdy kdysi působil jako kurátor Etnografického oddělení Moravského zemského muzea.

K výstavě, připravené Petrem Kostrhunem a Barborou Půtovou, vychází i kniha Království Benin: bronzy zkropené krví, kde je poprvé i kompletní soupis a odborné zhodnocení beninských bronzů v českých a moravských sbírkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám