Hlavní obsah

Ayelet Zurerovou příběh Milady Horákové zasáhl

Právo, ČTK

Izraelsko-americká herečka Ayelet Zurerová, která ztvárnila Miladu Horákovou ve filmu Milada režiséra a scenáristy Davida Mrnky, se díky této roli seznámila s historií Československa. Horáková byla po vykonstruovaném procesu komunistickým režimem v roce 1950 popravena.

Foto: Odřej Deml, ČTK

Ayelet Zurerová při natáčení filmu Milada v domě v pražské Washingtonově ulici.

Článek

„Předtím, než jsem četla scénář, jsem nevěděla, kdo je Milada Horáková. Našla jsem si informace na internetu a uvědomila jsem si, jaká je to osobnost,“ řekla při své návštěvě Prahy Zurerová.

Koprodukční projekt Milada připravoval Mrnka devět let. Na scénáři spolupracovalo několik odborných poradců.

„Ten příběh mě velmi zasáhl, zejména když jsem se setkala s dcerou paní Horákové Janou, která je stejně stará jako moje matka pocházející ze slovenské Spišské Nové Vsi. To mi pomohlo k emocionálnímu uchopení postavy Horákové. Odpor žen proti komunismu mě velmi překvapil svou silou,“ uvedla sedmačtyřicetiletá Zurerová.

Jako prokurátorka Ludmila Brožová se ve filmu představí Aňa Geislerová, v roli manžela Milady Horákové Bohuslava se objeví Američan Robert Gant, diplomata hraje Vladimír Javorský. Ve spolupráci s nimi neviděla Zurerová žádný rozdíl proti práci s hollywoodskými herci.

„Filmaři a herci jsou na celém světě stejní,“ míní rodačka z Tel Avivu, která vzbudila pozornost hned svou první anglicky mluvenou rolí manželky Erica Bany ve filmu Stevena Spielberga Mnichov. V Praze pobývala pracovně podruhé. Před několika lety v ní natáčela snímek The Last Night. „Ale tehdy jsem neměla takové vnitřní spojení s městem jako v případě Milady, protože Praha byla jenom kulisou,“ uvedla.

Po natáčení filmu Milada se bude Zurerová na Českou republiku dívat jinýma očima. „Uvědomila jsem si, že Praha byla jednou z důležitých složek boje proti nacismu, kterému se snadno nepoddala. Ale kvůli příchodu komunismu lidé o tu sílu tak nějak přišli a původně pestrá Praha se stala takovým šedivým městem. Pochopila jsem to z příběhů mnoha lidí, se kterými jsem se seznámila,“ uvedla s tím, že se při práci na filmu také dozvěděla o složitých vztazích mezi Československem a Izraelem. Jeho vznik Československo zpočátku podporovalo, ale po změně politického kurzu Sovětského svazu se stalo jeho kritikem.

Zurerová, která se dokázala prosadit v Izraeli i v Hollywoodu, by se ráda zúčastnila premiéry Milady, která je naplánovaná na 2. listopadu. „Záleží to na mém pracovním programu, ale doufám, že dorazím,“ prohlásila herečka, která se mimo jiné objevila ve snímku Úhel pohledu s Dennisem Quaidem aWilliamem Hurtem.

Zahrála si ve filmu Andělé a démoni s Tomem Hanksem. V Izraeli získala cenu Ophir (izraelská obdoba Oscara) za výkon v hlavní roli filmu Tragédie Niny. Kromě toho obdržela cenu izraelské televizní Akademie za výkon v seriálu V odborné péči, který byl posléze adaptován i pro americkou televizi stanici HBO.

Reklama

Výběr článků

Načítám