Hlavní obsah

RECENZE: Návrat do jednoho australského městečka

Právo, František Cinger

Sucho, což je název prvotiny britské autorky Jane Harperové, žijící už skoro deset let v Austrálii, nabízí nejen poutavý detektivní příběh, ale i kouzlo literární reportáže z míst, které ne každý Středoevropan navštíví.

Foto: nakladatelství Host

Obal knižní novinky.

Článek

V současné době, ovšem za časů sucha ničícího nejen úrodu, ale i ekonomickou prosperitu malého městečka Kiewarra, se do něho vrací melbournský policista Aaron Falk. Strávil v něm mládí, než za podivných okolností zemřela jeho přítelkyně Ellie, u níž se po utopení našel jen lístek s jeho příjmením. Stal se tak podezřelým číslo jedna z její násilné smrti.

Přijel na pohřeb kamaráda Luka, obviněného veřejností ze zabití ženy Karen i jednoho ze svých dvou potomků. Má se za to, že po tom hrůzném činu spáchal sebevraždu. Není divu, že se Aaron setkává s nevraživou reakcí okolí pamatujícího jeho mládí. Lukovi rodiče, které po smrti matky vnímal jako druhou rodinu, ho však požádají, aby pomohl věc vyšetřit. V synovu vinu ani sebevraždu totiž nevěří.

Stylistická zručnost

V knize se projevuje stylistická zručnost pocházející z autorčiny novinářské profese. Zároveň je však obdivuhodná její volba vzájemně propojených motivů, jimiž dosahuje mimořádné působivosti celé prózy. Luke, Ellie i Aaron tvořili mladickou partu ještě s dívkou Gretchen, která dnes Aarona snad jako jediná ráda vidí.

Právě propojení příběhů starých dvacet let, kdy se čtveřice scházela jako parta dospívajících, s dnešním životem lidí těžce ovlivněným ekonomickým marasmem vytváří působivé napětí. Harperové se tak daří poutat čtenářskou pozornost, a přitom hodně vypovědět i o místě, na kterém se vše odehrává.

Je zřejmé, že příběh života a smrti či hledání pachatele trestné činnosti je dnes pro autora krimi literatury málo. Harperová dokázala, že nadále existují dosud neobjevená témata i popisované souvislosti příběhu.

Jane Harperová: Sucho
Host, přeložila Barbora Doležalová, 383 stran, 349 Kč

Celkové hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám