Hlavní obsah

Praha udělí čestné občanství režiséru Miloši Formanovi

Praha udělí čestné občanství hlavního města režiséru Miloši Formanovi. Stříbrnou medaili hlavního města dostane dirigent a sbormistr Jiří Chvála, který vede pěvecký Kühnův dětský sbor.

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisér Miloš Forman

Článek

Režisér Forman, který letos oslavil 85. narozeniny, žije trvale v USA. Je držitelem dvou Oscarů za nejlepší režii snímků Amadeus a Přelet nad kukaččím hnízdem a tří Zlatých glóbů za stejné snímky a za Lid versus Larry Flint. V roce 1995 mu byla udělena medaile prezidenta České republiky Za zásluhy. Mezi jeho další známé filmy patří Hoří, má panenko a Lásky jedné plavovlásky, z novějších Goyovy přízraky.

Stříbrnou medaili město udělí třiaosmdesátiletému Jiřímu Chválovi, který je od roku 1959 druhým sbormistrem Kühnova dětského sboru a od roku 1967 stojí v jeho čele. Sbor se pod jeho vedením stal světovou špičkou v oboru a získal řadu mezinárodních ocenění. Od roku 1958 působí na katedře dirigování HAMU, je tam i profesorem.

Čestná občanství hlavní město uděluje od roku 1920, předtím udělovala takzvaná čestná měšťanství. V roce 1922 ho obdržel první český prezident Tomáš Garrigue Masaryk. V letech 1945 až 1989 byla občanství udělována zejména českým politickým funkcionářům a zahraničním politikům, kteří Československo navštívili.

Po pádu komunistického režimu bylo čestné občanství odňato J. V. Stalinovi a československým prezidentům Klementu Gottwaldovi a Gustávu Husákovi. Od roku 1990 toto ocenění získaly více než čtyři desítky osobností. Letos v srpnu Praha navrhla upravit podmínky pro čestné občany. Nově by měli mít nárok na přepravu v MHD zdarma nebo bezplatný vstup na pražské kulturní či sportovní akce. S udělením čestného občanství či medaile hlavního města bude také nově muset oceněný nebo jeho dědicové předem vyjádřit písemný souhlas.

Reklama

Výběr článků

Načítám