Hlavní obsah

Adrian Belew se vrací do Prahy s Power Triem

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po roce se v pátek 21. dubna do pražského Lucerna Music Baru vrací americký kytarista a zpěvák Adrian Belew se svým Power Triem. Patří k nejvýznamnějším postavám rockové scény, hrál přes třicet let s King Crimson, ale také s Frankem Zappou, Davidem Bowiem, Talking Heads i Laurie Andersonovou či Paulem Simonem nebos Nine Inch Nails a Joe Cockerem.

Foto: Prague Music Performance

Adrian Belew

Článek

Už loňské vystoupení ukázalo, že Belew sice čerpá z minulosti, ale přetavuje ji. V Power Triu s baskytaristou Julií Slickovou a bubeníkem Tobiasem Ralphem si rád hrává s motivy, improvizuje a má daleko k vážnosti King Crimson. Do popředí tak vystupují prvky, jaké se objevovaly v době spolupráce s Frankem Zappou, jenž ho na konci sedmdesátých let objevil a s nímž nahrál přelomové a překvapivě přístupné satirické dvojalbum Sheik Yerbouti.

U Zappy si ho všiml David Bowie, s nímž odehrál turné zachycené na dvojitém LP Stage, nahrál studiovku Lodger, která ho posunula k hledačské nové vlně, hrál s Talking Heads na klíčovém albu Remina In Light a i jejich odnoži Tom Tom Club. Od roku 1981 rozvíjel i svou sólovou kariéru, na které ukázal, že nemá daleko ani k americké tradici a ke country, spolupracoval dokonce s Bélou Fleckem, ale ani k pokroucenému popu, jaký nabízí jeho soubor The Bears.

Reklama

Výběr článků

Načítám