Hlavní obsah

Na Anifilm jede tvůrce oscarového Harvieho Krumpeta i Mary a Maxe

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmař Adam Elliot zavítá z Austrálie na Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm do Třeboně. Oscara získal za krátký animovaný film Harvie Krumpet, oblíbený a známý je také jeho celovečerní příběh Mary a Max, který dostal ceny na festivalech v Annecy či v Ottawě.

Foto: Anifilm

Adam Elliot

Článek

Adam Elliot rád tvoří své hrdiny, včetně Harvieho Krumpeta, z plastelíny a v Třeboni představí svou kompletní filmovou tvorbu, kterou označuje „plastelínografie“. Zajímají ho především lidé odlišní, ulítlí, žijící mimo hlavní proud.

„Elliot například natočil filmovou trilogii hořkých komedií věnovaných svým podivným příbuzným a jednotlivé filmy se díky tomu jmenují Strýc, Bratranec a Bratr. V celovečerním filmu Mary a Max pak jsou hlavními hrdiny a velmi nepravděpodobnými přáteli Mary, baculatá osmiletá holčička žijící v Melbourne, a Max Horowitz, obézní čtyřiačtyřicetiletý newyorský žid trpící Aspergerovým syndromem,” řekla za pořadatele Gabriela Zajícová.

Harvie Krumpet je zase retardovaný panáček, kterého ve škole týrali. Jeho nenormální máma ho naučila různé nesmysly a po těžkém dětství v Polsku prchá do Austrálie. Ani tam jeho utrpení nekončí.

Foto: Anifilm

Harvie Krumpet

„O nevšedních osudech zvláštních Elliotových hrdinů si diváci festivalu budou moci s jejich autorem popovídat nejen v diskusích po projekcích filmů, jedinečná příležitost bude i v třeboňském divadle na neformálním moderovaném setkání, které Adam Elliot nazývá přátelským posezením u krbu,“ dodala Zajícová.

Elliot je autorský filmař, ke svým snímkům píše scénáře, vytváří jejich výtvarnou podobu včetně všech postav a režíruje. Postavičky mu namlouvají slavní herci jako Toni Collete, Philip Seymour Hoffman, Geofrey Rush nebo Eric Bana.

„Z umění mě nejvíce ovlivnila klasická literatura a vždy mě lákaly především temnější příběhy. Vzhledem k tomu asi nepřekvapí, že mým nejoblíbenějším stop-motion animátorem byl odjakživa Jan Švankmajer,” vzkazuje českým fandům.

Reklama

Výběr článků

Načítám