Hlavní obsah

Dny evropského filmu uvedou Sibiřský deník

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lotyšský režisér Viesturs Kairišs uvede v sobotu večer v pražském kině Lucerna v rámci Dnů evropského filmu koprodukční lotyšsko-česko-polský film Sibiřský deník. Za českou kinematografii se na něm podílela producentka Julietta Sichel.

Foto: Bontonfilm

Z filmu Sibiřský deník.

Článek

Celovečerní film oceněný na Mezinárodním filmovém festivalu v Tallinnu je inspirovaný životním osudem Melánie Vanagsové, která strávila šestnáct let v příšerných podmínkách sibiřského vyhnanství a po roce 1990 vydala knihu o svém životě. Snímek se stal v Lotyšsku nejnavštěvovanějším filmem roku 2016.

Z dalších filmů, které vznikly v rámci minoritní české koprodukce, uvede festival Ministerstvo lásky režiséra Pava Marinkoviće a také česko-slovenský film Pátá loď Ivety Grófové, který získal na Berlinale cenu Křišťálový medvěd.

Mezi další hosty festivalu patří italský režisér Giancarlo Soldi a osobně představí svůj dokumentární film Pět světů, který odhaluje umělecké světy pěti významných italských tvůrců, jež spojuje zlatá soška Oscara.

Filmová přehlídka představí do 13. dubna padesát evropských filmů. Po Praze se v ozvěnách přesune do šesti dalších měst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám