Hlavní obsah

Streamování vydělá v Americe víc než CD, vinyly a mp3 dohromady

Novinky, Stanislav Dvořák

Lidé už nechtějí většinu hudby vlastnit, ale jen si ji nezávazně poslechnout. V roce 2016 vyvrcholil v Americe dlouhodobý trend nárůstu streamování, které je dnes z finančního hlediska důležitější než cokoliv jiného.

Foto: Profimedia.cz

Lidé už nechtějí většinu hudby vlastnit.

Článek

Streamování vytvořilo loni zhruba 51% příjmů hudebního průmyslu a poprvé v dějinách je tak největším zdrojem financí, tvrdí čísla organizace RIAA (Recording Industry Association of America). Konkrétně jde o 3,9 miliardy dolarů. Ještě v roce 2015 streamování zajistilo jen 34% příjmů.

Na vzestupu jsou internetové služby jako Spotify a Apple Music. Peníze proudící od předplatitelů se v roce 2016 zdvojnásobily. Šlo o asi 2,5 miliardy dolarů, důležitá je ale také reklama přikládaná k hudbě, kterou lidé poslouchají zdarma. V USA je oblíbenost předplacených služeb mnohem vyšší než ve zbytku světa, až 22,6 miliónu lidí je ochotno si nějakou internetovou službu platit.

V ČR se firmy dlouho snažily rozšířit nějakou podobnou placenou službu, ale všechny pokusy zkrachovaly.

Placené stahování je na rozdíl od streamování v Americe na ústupu. Firmy jako iTunes vydělaly loni o 22% méně. Pomalu padá i prodej CD, neklesá jen prodej vinylových desek. Ty jsou obvykle velmi drahé a prodeje se počítají jen v jednotkách miliónů za rok. Všechny fyzické nosiče dohromady vynesly hudebnímu průmyslu jen 1,7 miliardy dolarů, což je o 16% méně než v roce 2015.

Každý rok se opakují protesty, že streamovací služby sice vydělávají dost, ale málo platí samotným umělcům. RIAA tak opět volá po změně zákonů.

Reklama

Výběr článků

Načítám