Hlavní obsah

Vždy jsem byl velmi vytrvalý, řekl vedoucí dánské skupiny Nekromantix, která se prosadila v USA

Dánská skupina Nekromatix, pro niž je typické využití kontrabasu ve tvaru rakve, patří k nejvýznamnějším představitelům psychobilly. Prosadit se dokázala i v jeho kolébce v USA. Před koncertem v pražském Futuru, který se uskuteční 4. dubna, poskytl Novinkám rozhovor vedoucí skupiny Kim Nekroman.

Foto: Ladrogang

Nekromantix, vlevo Kim Nekroman

Článek

Vznikli jste v Dánsku, ale uspěli jste po celém světě. Jak se vám to povedlo?

Asi se lidem líbí naše hudba, ale nemyslím si, že bych na to dokázal doopravdy odpovědět kromě toho, že jsem byl vždy velmi vytrvalý a ambiciózní. Ujišťoval jsem se, že jsme vidět, jak to jen je možné. Přirozeně náš úspěch v USA souvisí s tím, že jsme podepsali v tu pravou chvíli smlouvu s vydavatelstvím Epitaph/ Hellcat.

Bylo těžké prorazit ve Spojených státech, kde se rockabilly zrodilo?

Je to velká země, a když má specifická kapela jako my stovku fanoušků v malé zemi, jako je Dánsko, představuje to tisíce v USA. Jméno nám ale pomohla udělat častá turné.

Během kariéry jste mnohokrát změnili obsazení. Je těžké najít vhodné hráče do Nekromantix?

Nikdy jsem neměl žádný problém najít skvělé spoluhráče. Lidé přicházejí a odcházejí z mnoha důvodů, ne každý je stavěn na neustálé koncertní šňůry. Založí si rodiny a potřebují pevné příjmy, nebo získají práci, která jim jezdit na koncertní turné neumožňuje.

Budete se v Praze hrát materiál z nové desky Wolf Tones and Ghost Notes?

Ne, zahrajeme výběr písní ze všech našich alb. Nové věci, staré věci i ty mezi tím.

Hrajete od roku 1989. Je obtížné psát nové písně, když každý očekává typické pojetí kapely a vy se současně nechcete opakovat?

Ani ne. Myslím si, že se desku od desky trochu měníme. Bylo by nudné, kdybychom pořád dokola psali stejné album. Samozřejmě je tu vždy riziko, že se po takové době budete opakovat. Ale mám pocit, že se mi daří vyhnout se tomu. Neplánuju psát písně, které by byly v duchu typického zvuku Nekromantix, jen se to děje.

Kde jste našel inspiraci pro nové písně?

Vlastně ani nevím, když přijde čas skládat, prostě si sedneme a uděláme to. Někdy se nápady zjeví z ničeho nic, jindy vyplynou z jamování. A stejné je to s texty. Přirozeně je vždycky zdrojem inspirace naše okolí, každodenní život a zprávy.

Jak jste se dostal po odchodu z námořnictva k psychobilly?

Vždycky jsem byl fanoušek rockabilly, psychobilly a čehokoli, co se k němu vztahovalo. Začal jsem hrát na bicí v rockabillyových kapelách, protože v Dánsku tehdy nebylo žádné psychobilly. Jako jeho velký fanoušek jsem byl předurčen k tomu, abych sám založil psychobilly kapelu, tak jsem si koupil první kontrabas.

Hrajete na specifický kontrabas ve tvaru rakve. Má při hře nějaké výhody, či nevýhody?

Rakvová basa nemá žádné nevýhody. Nejenže zní lépe, ale také se na ni snáze a příjemněji hraje než na tradiční kontrabas. Během let jsem jich vyrobil mnoho a neustále je zlepšuji.

Jak vzniklo vaše animované video k písni Horny in a Hearse?

Viděl jsem videa ukrajinského studia Madtwins pro ukrajinskou kapelu Mad Heads a napadlo mne, že by to bylo skvělé pro další video Nekromantix.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám