Hlavní obsah

Začalo natáčení televizní minisérie o Marii Terezii s Vojtou Kotkem

Právo, zaj

Skanzen v pražských Řeporyjích se s příchodem filmového štábu proměnil ve zbídačenou rakouskou vesničku, jíž se vrací Marie Terezie z Toskánska do Rakouska, aby se po smrti svého otce Karla VI. ujala vlády nad říší. Scenérie skanzenu se stane součástí historické televizní minisérie Marie Terezie, na jejíž výrobě se spolu s Českou televizí podílejí i veřejnoprávní televize Slovenska, Rakouska a Maďarska.

Foto: Česká televize

Vojtěch Kotek při natáčení.

Článek

Natáčení podle mluvčí ČT Alžběty Plívové odstartovalo scénou, kdy se Marie Terezie vrací do Rakouska zmítaného chudobou a obklíčeného nepřáteli. Scénář je dílem české autorky Mirky Zlatníkové, film režíruje Robert Dornhelm, matku Marie Terezie hraje Zuzana Stivínová a manžela nastupující mladé císařovny Františka Štěpána Lotrinského Vojta Kotek. Panovnici, která v historii svých zemí proslula nařízením povinné školní docházky, ztvárňuje rakouská herečka Marie Luise Stockingerová.

„Psát scénář pro čtyři evropské televize tak, aby každá byla spokojená se svojí Marií Terezií, s tím, jak ji chápe historie její země, nebylo jednoduché. Jedni ji vidí státotvorně, druzí spíše romanticky, další jako tvrdou vojevůdkyni. A všichni dohromady jako korpulentní dámu v letech, která nařídila povinnou školní docházku. Pro mě je to mladá dívka, které přistála na zádech obrovská říše v zoufalém stavu,“ říká Mirka Zlatníková.

Po natáčení v pražských Řeporyjích se v polovině dubna štáb přesune do Kroměříže.

Reklama

Výběr článků

Načítám