Hlavní obsah

Pohřeb Heleny Štáchové bude 30. března ve strašnickém krematoriu

Poslední rozloučení s loutkoherečkou, scenáristkou, režisérkou, dabérkou a ředitelkou Divadla Spejbla a Hurvínka Helenou Štáchovou, která po těžké nemoci zemřela 22. března ve věku 72 let, bude ve čtvrtek 30. března od 13:00 hodin ve velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze, oznámila její rodina.

Foto: Petr Horník, Právo

Helena Štáchová

Článek

Před divadlem v Dejvické ulici v Praze se už v den úmrtí Heleny Štáchové objevily na kovové lavičce s plastikami Spejbla a Hurvínka květiny a svíce.

Štáchová se do poslední chvíle věnovala divadlu, kterému zasvětila svůj profesní i osobní život. Nastoupila jako elévka, po roce odešla studovat Divadelní fakultu a po absolvování se v roce 1966 stala členkou oblíbené loutkové scény. Byla interpretkou Máničky a od roku 1971 i nové postavy, kterou pro ni vytvořil její manžel Miloš Kirschner – paní Kateřiny Hovorkové alias Mániččiny bábinky.

Štáchová působila také v rozhlasu, v dabingu (Líza Simpsonová v televizním animovaném seriálu) a v televizi. S Kirschnerem natočila nesčetně gramofonových desek, kazet a CD. V této činnosti pokračovala s jeho nástupcem Martinem Kláskem. Byla autorkou knih, televizních scénářů i těch pro zvukové nosiče. Psala hry pro děti i dospělé, které se hrály doma i na zahraničních zájezdech.

Reklama

Výběr článků

Načítám