Hlavní obsah

Hostem Febiofestu bude Emir Kusturica

ČTK, Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hostem festivalu Febiofest, jehož 24. ročník se uskuteční od 23. do 31. března, bude srbský režisér Emir Kusturica. Představí film Na mléčné dráze s Monikou Bellucciovou, k němuž napsal scénář a ztvárnil hlavní mužskou roli, uvedla na tiskové konferenci programová ředitelka festivalu Anna Kopecká.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Emir Kusturica

Článek

Kusturica patří k nejslavnějším absolventům pražské FAMU. Za film Vzpomínáš na Dolly Bell? získal Zlatého lva v Benátkách, za snímek Otec na služební cestě Zlatou palmu v Cannes, cenu FIPRESCI a nominaci na Oscara. Snímek Dům k pověšení vyhrál v Cannes cenu za režii a jeho první anglicky mluvený snímek Arizona Dream Stříbrného medvěda na Berlinale. Druhou Zlatou palmu z Cannes si odvezl za Underground, ve kterém se vyrovnává s poválečnými dějinami Jugoslávie.

Komedie Černá kočka, bílý kocour mu pak na Berlinale vynesla Stříbrného medvěda za režii a stala se kultovní záležitostí. Jedná se též o první snímek, který Kusturica doprovodil hudbou své kapely The No Smoking Orchestra.

Nová Evropa pro mladé

Dalším potvrzeným hostem je německý kameraman českého původu Peter Zeitlinger. Všestranný filmař se věnuje i režii, střihu a psaní scénářů. Od 90. let natáčí s Wernerem Herzogem, podílel se i na jeho nejnovějším thrilleru Sůl a oheň, který s novým Kusturicovým filmem uvede nová sekce Masters. „Vybrali jsme do ní tucet titulů včetně snímků Andrzeje Wajdy, Kijošiho Kurosawy či Andreje Končalovského,” uvedla Kopecká. Doplní je projekce restaurované digitální verze Lynchova Modrého sametu, který si fanoušci vybrali v anketě.

Podle ředitele přehlídky Kamila Spáčila rozpočet akce tři roky činí 42 miliónů korun. Ministerstvo kultury ji letos podpořilo 8,5 miliónu korun, osm miliónů získala od hlavního města.

Sekce Nová Evropa je spojená s cenou 5000 eur (135 000 korun) pro vítězný snímek. Jde o soutěž filmařů na začátku kariéry, kde budou vedle filmů s českou účastí Špína Terezy Nvotové a Doma je tady debutující rakouské filmařky Terezy Kotykové uvedeny například snímek Bez Boha bulharské režisérky Ralitzy Petrové a debut o dospívání v melancholických scenériích Islandu Kamenné srdce od Gudmundura Arnara Gudmundssona. O cenu Amnesty International bude usilovat osm snímků s lidskoprávní tematikou. Organizace letos upozorňuje na případ vězněného íránského filmaře Keywana Karimiho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám