Hlavní obsah

Finský soubor Värttinä se vrací do Prahy s albem Veina

Novinky,
Praha

Přední představitelé world music, finský soubor Värttinä, vystoupí 25. května v pražském Lucerna Music Baru v rámci Mezinárodního víkendu žen. Před Finkami zahraje tuzemský soubor BraAgas. O dva dny později finská skupina vystoupí v jeskyni Výpustek.

Foto: Liver Music

Zpěvačky skupina Värttina

Článek

Soubor založily před 33 lety v obci Rääkkylä sestry Mari a Sari Kaasinenovy s cílem interpretovat hudbu z Karélie. Lidové melodie ale soubor přizpůsoboval soudobému pojetí, často používal folkrockový doprovod a s jazzovými názvuky.

„Používáme tradiční způsoby zpěvu a finské lidové melodie, ovšem nehrajeme je jako kdysi, přizpůsobujeme si je, takže zůstávají živé,“ řekla před lety Novinkám Mari Kaasinenová, která studovala lidovou hudbu na Sibeliově akademii. [celá zpráva]

Kapela, která se přestěhovala do Helsinek, se v devadesátých letech rozrůstala, takže v ní působilo až deset lidí, zpěvaček i hudebníků. V tvorbě pokračovala i po velkých personálních změnách v roce 2002, kdy už jedinou původní zpěvačkou zůstala právě Mari Kaasinenová. V novém obsazení soubor složil hudbu k scénickému provedení Pána prstenů. [celá zpráva]

Posilou se v druhé dekádě nového tisíciletí stala zpěvačka Karoliina Kantelinenová, která měla za sebou už řadu vlastních projektů. Trojici vokalistek, třetí je Susan Ahová, doprovází akordeonista Matii Kallio a rytmika.

Hrát bude materiál z posledního alba Veina, které inspirovala návštěva stejnojmenné oblasti při hrancích s Ruskem. Hlavní roli na albu hrají hlasy, hudební doprovod je trochu upozaděn. Skladba Karuliinan kangaspuut je dokonce zpívána a capella.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám