Hlavní obsah

Život zakladatele renesance vychází knižně

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fridrich II. je u nás známý díky Zlaté bule sicilské. Málokdo však ví, že císař z rodu Štaufů rád pobýval v Chebu, že se vášnivě zajímal o umění, matematiku, právo a přírodní vědy, že inicioval založení sicilské básnické školy, která byla vzorem i pro Danta, a že v Neapoli otevřel historicky první státní a necírkevní univerzitu v Evropě.

Foto: nakladatelství Argo

Kniha Fridrich II.

Článek

Už švýcarský historik Jacob Burckhardt ho považoval za zakladatele italské renesance. Vůbec historicky poprvé vychází v českém překladu podrobná císařova biografie (Argo, 398 Kč), kterou napsal berlínský historik Olaf B. Rader. Původně vyšla v roce 2012 v mnichovském nakladatelství Beck.

Text se čte téměř jako román, ostatně není vůbec náhodou, že se publikace setkala s velkým ohlasem v Německu, kde vyšla v několika vydáních.

V dosud vydaných moderních životopisech Fridricha II. se vyhranily dvě krajní polohy. Historik Ernst H. Kantorowicz z něj vytvořil legendu, téměř mystickou osobu, „div světa“, jak býval císař nazýván některými současníky. Ač byl Kantorowicz Žid, jeho knihu měli v nočním šuplíku pohlaváři nacistického Německa, protože ve Fridrichovi II. spatřovali předobraz Vůdce.

Zcela jiný postoj zaujal anglický historik David Abulafia, který ze štaufského vládce učinil téměř běžného panovníka středověku, jenž nijak nepřevyšoval normanské vládce pozoruhodného Sicilského království.

Rader vyvažuje obě krajnosti. Osudy Fridricha II. líčí s patřičným nadhledem, ale současně s plným zaujetím. Krok za krokem tak sledujeme oslnivou kariéru panovníka, který byl papeži několikrát exkomunikován z církve a chtěl se ve všem vyrovnat antickým císařům.

Pro nás je zajímavé, že Rader je i velkým znalcem Karla IV. a na řadě míst připomíná, že budovatel Karlštejna nejednou na historický odkaz Fridricha II. tvořivě navazoval.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám