Hlavní obsah

V Berlíně začíná 67. ročník festivalu Berlinale

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní projekcí francouzského soutěžního filmu Django o slavném gypsyjazzovém kytaristovi a skladateli Djangu Reinhardtovi začíná ve čtvrtek večer v Berlinale Palastu již 67. ročník Berlinale, prvního v kalendáři největších filmových festivalů světa.

Foto: Falcon

K nejočekávanějším titulům Berlinale patří T2 Trainspotting.

Článek

O Zlatého medvěda a stříbrné v jednotlivých kategoriích se pak do 19. února bude ucházet osmnáct celovečerních filmů. Celkem festival nabídne 399 snímků včetně několika, na nichž se podíleli čeští filmaři.

V hlavní soutěži, kterou bude hodnotit porota vedená nizozemským režisérem a scenáristou Paulem Verhoevenem, se představí například Miroslav Krobot v jedné z hlavních rolí koprodukčního polsko-česko-německého filmu Přes kosti mrtvých režisérky Agnieszky Hollandové. Na scénáři se podílel Štěpán Hulík a střihačem byl Pavel Hrdlička, s nimiž Hollandová spolupracovala už na oceňované minisérii o Janu Palachovi Hořící keř.

K nejočekávanějším titulům přehlídky patří T2 Trainspotting, v němž se režisér Danny Boyle po dvaceti letech vrací k postavám svého dnes již kultovního filmu. Do Berlína by s ním mohli zavítat například Ewan McGregor či Robert Carlyle.

Richard Gere a Laura Linneyová hrají v americkém soutěžním filmu Večeře, Catherine Deneuveová ve francouzsko-belgickém Sage Femme, Penélope Cruzová v novince španělského režiséra Ferdinanda Trueby Španělská královna, v níž ztvárnila herečku Macarenu Granadu. Na červeném koberci by se mohli během festivalu objevit i Hugh Jackman nebo Ethan Hawke.

A určitě se po něm projdou tvůrci filmu Júlia Ševčíka Masaryk, v němž titulní postavu ztvárnil Karel Roden. Film byl zařazen do prestižní nesoutěžní sekce Panorama Special. Do českých kin vstoupí 9. března.

Další osobností Berlinale bude finský režisér Aki Kaurismäki, který bude soutěžit s filmem Druhá strana naděje. Geoffrey Rush zase hraje v britsko-francouzském filmu herce a režiséra Stanleyho Tucciho Final Portrait.

Vše pro bezpečnost

„Je to program o tématech odvahy, o tématu naděje a ve filmech je také hodně humoru,“ přiblížil program na tiskové konferenci jeho ředitel Dieter Kosslick.

Problémy současného světa však nebudou vidět jen na filmových plátnech, odrazí se také přímo v dějišti festivalu.

„Budeme mít nejvyšší bezpečnostní standard, jaký jsme zatím měli,“ slíbil novinářům Kosslick a dodal, že žádný z pozvaných hostů neodřekl účast ani po prosincovém teroristickém útoku na vánoční trh v německé metropoli, při němž zahynulo dvanáct lidí a další desítky utrpěly zranění.

„Že lidé neodříkají, považuji i za vyjádření postoje,“ poznamenal Kosslick.

Reklama

Výběr článků

Načítám