Hlavní obsah

Francouzská Tanečnice i komedie o králi Belgie letos potěší artové diváky

Novinky, Stanislav Dvořák

Mezi artovými filmy, často již oceněnými v zahraničí, které v roce 2017 vstoupí do českých kin, jsou íránský Klient od režiséra Asghara Farhadího, který obdržel Oscara za film Rozchod Nadera a Simin, francouzská Tanečnice nebo komedie Král Belgičanů o vladaři, který jede zachránit rozpadající se zemi.

Foto: Artcam

Z filmu Viva

Článek

Devatenáctého ledna vstupuje do kin Tanečnice, která je debutem režisérky Stephanie Di Giusto. První diváci mohli Tanečnici vidět na Festivalu francouzského filmu 2016. Vypráví o cestě Loie Fullerové, americké dívky z farmářské rodiny, k modernímu tanci a vystupování v pařížské Opeře. Loie nadchla Paříž revolučním Serpentinovým tancem a stala se uměleckou ikonou, kterou obdivovali Toulouse-Lautrec, bratři Lumiérové nebo Rodin.

Irsko-kubánské drama Viva režiséra Paddyho Breathnacha, které se dostalo i do nominací na Oscara, má českou premiéru 26. ledna. Je o složitém vztahu mezi mladým Jesusem, který pracuje jako kadeřník v havanském travesti  klubu a chce vystupovat na pódiu, a jeho otcem, kterého dlouho neviděl. Otec, alkoholik a rváč, má jiné představy o životě než jemný Jesus a tvrdě se střetnou.

Foto: Artcam

Soko jako Loie Fullerová.

Dokument Díra v hlavě slovenského režiséra Roberta Kirchhoffa vstoupí do kin v březnu. Sleduje v něm vraždění Romů za druhé světové války, o kterém se dříve příliš nemluvilo.

Nepřikrášlený obraz milostných vztahů natočil polský režisér Tomasz Wasilewski pod názvem Spojené státy lásky (premiéra 23. února). Film byl oceněn Stříbrným medvědem za nejlepší scénář na Berlinale 2016 a byl nominovám na Evropskou filmovou cenu.

Foto: Artcam

Díra v hlavě

Posledním filmem legendy polské kinematografie Andrzeje Wajdy jsou Mžitky, které mají premiéru v březnu. Zachytil v nich boj nezávislého umělce se stalinskými doktrínami a hlavní roli dostal známý polský herec Boguslaw Linda. Film je polským kandidátem na Oscara.

Komediální road movie Král Belgičanů režisérské dvojice Petera Brosensa a Jessiky Woodworthové měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách.

Foto: Artcam

Král Belgičanů

„Král Belgičanů je právě na státní návštěvě v Istanbulu, když se dozví, že se jeho země rozpadla. Musí se okamžitě vrátit domů, aby zachránil své království. Sluneční bouře ale způsobí, že vzdušný prostor je kompletně uzavřen a komunikace nefunguje. Žádná letadla. Žádné telefony. S pomocí britského filmaře a tanečnic z bulharského folklórního souboru se králi a jeho doprovodu podaří utéct přes hranice. Inkognito. Tak začíná odysea napříč Balkánem, během níž král objeví skutečný svět - a své pravé já,“ popsala zápletku Hedvika Petrželková ze společnosti Artcam.

Klient, poslední film nejslavnějšího íránského režiséra dneška Asghara Farhadího (Rozchod Nadera a Simin) má už na kontě dvě ceny z festivalu v Cannes pro nejlepšího herce a nejlepší scénář. Do českých kin půjde v dubnu. Naturalistický snímek je o mladém manželském páru, který zkouší hru Arthura Millera Smrt obchodního cestujícího, když je vlivem okolností donucen hledat nové bydlení. Nastěhují se do nového bytu, ale netuší, že skrývá děsivé tajemství, které v něm zanechala předchozí nájemkyně – prostitutka.

Film Neruda úspěšného chilského režiséra Pabla Larraína, jehož filmy Post Mortem a No uvedl Artcam v minulých letech, je strhujícím portrétem slavného chilského spisovatele Pabla Nerudy. Zahrál si v něm mimo jiné Gael García Bernal.

Reklama

Výběr článků

Načítám