Hlavní obsah

Praha ocení Bohdalovou, Grygar cenu odmítl

Herečka Jiřina Bohdalová dostane čestné občanství Prahy, tanečníci Jiří a Otto Bubeníčkovi stříbrnou medaili za zásluhy. Rozhodla o tom v úterý městská rada. Na tiskové konferenci to řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiřina Bohdalová

Článek

Z původního seznamu oceněných vypadl astrofyzik Jiří Grygar, který ocenění předem odmítl. Čestné občanství a medaile Za zásluhy získá každý rok několik známých osobností. Spojena jsou se slavnostním udílením na Staroměstské radnici.

Herečka Jiřina Bohdalová, která má na kontě 84 celovečerních filmů, začátkem loňského května oslavila pětaosmdesátiny. U příležitosti životního jubilea dostala cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. V roce 2013 jí při oslavách 95. výročí vzniku samostatného Československa udělil prezident Miloš Zeman medaili Za zásluhy.

Tanečníci Bubeníčkové se vloni rozloučili s profesionální kariérou. Vedle primabaleríny Darii Klimentové patří dvojčata patrně k nejznámějším současným českým tanečníkům. Přes 20 let tančili v prestižních zahraničních souborech. Po svých 40. narozeninách se začali loučit s aktivním tancem a plánují se věnovat choreografii.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Grygar

Popularizátor vědy, známý řečník a autor řady publikací Grygar vloni oslavil osmdesátiny. Astrofyzik na sebe minulý rok upozornil tím, že požádal o vyřazení ze seznamu osob doporučených pro státní vyznamenání udílené právě z rukou prezidenta. I ocenění Prahy ve formě čestného občanství odmítl. Rada mu jej tedy neudělila.

Naposledy získali čestná občanství Prahy třeba dirigent Jiří Bělohlávek, spisovatel Ivan Klíma, herec a textař Jiří Suchý a herec a scenárista Zdeněk Svěrák. Pražská radní za hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Jana Plamínková v říjnu navrhla udělit čestné občanství Prahy tibetskému duchovnímu vůdci dalajlamovi. Udílení občanství provází slavnostní ceremoniál na Staroměstské radnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám