Hlavní obsah

Charta i Anticharta. ČT uvede filmy nejen o Havlovi a Hlasu Ameriky

Novinky, Stanislav Dvořák

V lednu Česká televize připomene novými filmy čtyřicetileté výročí založení Charty 77 a následnou kampaň Anticharty, do které se zapojila řada známých tváří tehdejší kultury. Charta 77 bylo prohlášení žádající komunistickou vládu, aby dodržovala lidská práva, k čemuž se předtím sama zavázala. Komunisté se místo toho signatářům pomstili.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Známá komunistka a antichartistka Jiřina Švorcová

Článek

Mezi autory a hlavními příznivci Charty 77 byli Jan Patočka, Jiří Němec, Václav Benda, Václav Havel, Ladislav Hejdánek, Pavel Kohout a Ludvík Vaculík. Komunistická moc v reakci na to zorganizovala velká shromáždění umělců a prohlášení proti demokratizačním snahám chartistů tam přednesli Jiřina Švorcová či Karel Gott.

První díl třídílného cyklu 21 mluvčích Charty 77 se věnuje filozofu Janu Patočkovi, který byl jedním z prvních mluvčí Charty 77 a zemřel po výslechu  StB. Film Jan Patočka: darovat smrt  Borise Jankovce obsahuje mimo jiné záběry Jana Patočky z francouzské televize z roku 1977 natočené krátce před jeho smrtí. Snímek uvede ČT2 3. ledna od 21.00 hodin.

Foto: Česká televize

Komunistická moc zorganizovala velká shromáždění umělců a prohlášení proti demokratizačním snahám chartistů tam přednesli Jiřina Švorcová či Karel Gott.

Ve stejný den začíná série Vyhnání po Chartě o osobnostech, které komunistický režim vyhnal ze země. Byl mezi nimi novinář Jefim Fištejn či básník Eugen Brikcius.

Ve středu 4. ledna má premiéru celovečerní dokument Divadlo vzdoru o bytovém divadle Vlasty Chramostové. Vedle vzpomínek disidentů cituje i ze svazků StB a nabídne unikátní zvukové záznamy bytového divadla, které dosud nebyly zveřejněny, a také archivní záběry z dobových týdeníků.

„Premiéru bude mít také ve čtvrtek 12. ledna snímek Hlas Ameriky, jehož průvodkyně zavede diváky do prostor rádiové stanice, odkud vysílali po druhé světové válce i Voskovec s Werichem. Poslední premiérový snímek Anticharta a mechanismus loajality pak k příležitosti 40. výročí od podpisové kampaně kulturních osobností proti Chartě 77 nabídne překvapivá svědectví Evy Pilarové, Theodora Pištěka, Luďka Soboty či Milana Lasici a dalších včetně vrcholných funkcionářů Milouše Jakeše a Jana Fojtíka,“ doplnila Michaela Zahrádková z České televize.

ČT v lednu uvede i starší snímky jako Život podle Václava Havla nebo Fenomén Kohout o spisovateli, básníkovi a dramatikovi Pavlu Kohoutovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám