Hlavní obsah

O Oscara za nejlepší film usiluje 336 snímků

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O nejcennějšího Oscara, sice za nejlepší film roku, se uchází 336 snímků. Oznámila to americká Akademie umění a věd, která ceremoniál organizuje.

Foto: ČTK

Soška, o kterou se hraje.

Článek

Na porotce čeká těžký úkol, neboť oproti loňskému roku počet filmů, které splňují podmínky pro to, aby mohly o prestižní cenu usilovat, stoupl. Za rok 2015 se vybíralo z 305 filmů, za rok 2014 z 323 děl a za rok 2013 z 289 snímků.

Aby se film mohl o hlasy členů americké Akademie filmových umění a věd ucházet, musí jej nejpozději do půlnoci 31. prosince uvést v komerčním kině v okrese Los Angeles a promítat ho tam nejméně sedm po sobě následujících dnů.

Podle pravidel má mít celovečerní snímek více než čtyřicet minut a v kinech jej musí promítat na 35 nebo 70 mm filmu, případně v odpovídajícím digitálním formátu. Kromě toho také nesmí mít premiéru jinde než v kině, což vylučuje díla premiérované v televizi nebo na internetu.

Oscarové nominace budou oznámeny 24. ledna 2017, vyhlášení vítězů proběhne 26. února v hollywoodském Dolby Theatre.

Reklama

Výběr článků

Načítám