Hlavní obsah

Zemřel herec Josef Mixa

Právo, Novinky, rh, sad

Ve věku devadesáti pěti let zemřel 9. prosince v Praze divadelní a filmový herec Josef Mixa. Veřejnost se tuto smutnou zprávu dozvídá až tento týden.

Josef Mixa jako strakonický dudák ve stejnojmenném filmu

 
Článek

Herce proslavila role Švandy ve filmové adaptaci Tylovy hry Strakonický dudák režiséra Karla Steklého z roku 1955.

Hereckou průpravu získal v Divadelní škole E. F. Buriana, více než čtyřicet let strávil na jevišti Národního divadla, jehož členem byl od roku 1948. Hrál v komunistických propagandistických filmech, na jevišti ale vytvořil řadu charakterních postav zejména v klasickém repertoáru.

Foto: Československý státní film

Josef Mixa jako Strakonický dudák

Vítězný lid a Okres na severu

V padesátých letech měl Mixa několik rolí v budovatelských filmech jako Usměvavá zem (1952), Nástup (1952), Výstraha (1953) a Přicházejí ze tmy (1953). Po nich dostal konečně hlavní roli ve Strakonickém dudákovi (1955). Známá je také pohádka Hrátky s čertem (1956), později však lepších filmových rolí ubývalo, s výjimkou Kladiva na čarodějnice (1969) šlo o bezvýznamná propagandistická dílka.

Foto: archív Právo

Divadelní a filmový herecJosef Mixa.

Tituly jako Dvacátý devátý (1974), Vítězný lid (1977) a Noc oranžových ohňů (1974) upadly dávno v zapomnění. V osmdesátých letech se Mixa objevil také v komunistickém seriálu Okres na severu.

Reklama

Výběr článků

Načítám