Hlavní obsah

ČT představila Bohému, seriál o českých filmových hvězdách

Právo, zaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osudy prvorepublikových českých filmových hvězd a příběh barrandovského studia bude od 15. ledna na ČT 1 líčit šestidílný seriál Bohéma scenáristky Terezy Brdečkové a režiséra Roberta Sedláčka.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Bohému přišli včera představit tvůrci i představitelé slavných herců a fimařů.

Článek

Veřejnoprávní televize seriál představila včera, společně s tvůrci i představiteli slavných herců a filmařů.

V televizním románu s celovečerní stopáží jednotlivých dílů publikum uvidí například Michala Dlouhého jako Zdeňka Štěpánka, Sašu Rašilova coby Oldřicha Nového, Vladimíra Javorského v roli Vlasty Buriana nebo Davida Novotného jako Jaroslava Marvana.

„Dnes už legendární herci byli tehdy vystaveni obrovskému tlaku ze strany nacistických a později komunistických vládců. Někdo to přečkal se ctí, jinému to zlomilo charakter. Bohéma je příběh o srážce moci s kumštem, o generaci filmařů, na niž plnou vahou dopadly dvě totality,“ říká kreativní producent Jan Štern, v jehož skupině seriál vznikl.

Podle něj stál u zrodu Bohémy před třemi lety rozhovor se scenáristkou, kdy se spolu zamýšleli nad tím, kolik populárních filmových komedií vzniklo za protektorátu a v jakém kontrastu byla tehdejší barrandovská produkce s realitou války.

Podle Brdečkové Bohéma nechce nikoho soudit, ale spíš se pokouší zjistit, „jak je možné, že se jedna země a jeden národ za pouhých patnáct let tak strašně změní z hrdé demokracie v ustrašenou totalitní společnost“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám