Hlavní obsah

Zemřela legenda francouzského filmu Michèle Morganová

• Aktualizováno

Zemřela jedna z největších legend francouzského filmu 20. století Michèle Morganová. Hvězdě Velkých manévrů a dalších významných snímků bylo 96 let. Morganová zemřela v úterý ráno, sdělila její rodina.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Herečka Michèle Morganová se svým manželem Gérardem Ourym

Článek

Uměleckou průpravu Morganová získala ve slavné dramatické škole Reného Simona a souběžně se začala uplatňovat v malých rolích před kamerou. Pod pseudonymem Simone Morganová se objevila v nevelké roli hostesky ve filmu Slečna Mozartová, pro své další výstupy před kamerou přijala potom nový pseudonym Michèle Morganová.

Zaujala režiséra Marca Allégreta, který ji v šestnácti letech pověřil hlavní ženskou rolí v dramatu Gribouille. Do německé okupace Francie a svého odchodu do zahraničí stihla natočit řadu snímků a objevila se po boku významných herců, například Jeana Gabina. Jejich nejvýznamnějším společným filmem byl snímek Nábřeží mlh.

Během války natočila v Hollywoodu pět filmů, o své kariéře v zámoří však měla jiné představy a nebyla zdaleka tak úspěšná jako předtím ve Francii. Sešlo i z toho, že by ztvárnila hlavní roli ve slavném snímku Casablanca.

Foto: Profimedia.cz

Michele Morganová na snímku z roku 1953

Návrat do Francie po skončení války se Michèle Morganové podařil ve velkém stylu a hned za první film Pastorální symfonie získala cenu pro nejlepší herečku na festivalu v Cannes. Z její další poválečné filmografie byl mimořádně úspěšný milostný příběh letušky a pilota (Jean Marais) Očima vzpomínek.

Na přelomu 40. a 50. let patřila k největším hvězdám francouzského filmu, točila se slavnými režiséry, jako byli René Clément nebo její objevitel Marc Allégret, významná spolupráce pokračovala také s Jeanem Delannoyem. V té době hrála především v historických filmech. V životopisném titulu Napoleon ztvárnila císařovnu Josefínu, hlavní roli hrála ve filmu Marie Antoinetta, královna Francie a nesmí se zapomenout na snímek Velké manévry.

V padesátých letech se Michèle Morganová zúčastnila také tehdy oblíbených povídkových filmových projektů, točila i v Itálii nebo Německu.

V šedesátých letech natočila jen čtrnáct filmů. Velkou roli dostala ve filmu Benjamin aneb Deník panice. Později ji ke spolupráci přizval Claude Lelouch, v jehož režii hrála hlavní roli v komedii Kočka a myš. Poslední filmovou roli odehrála v roce 1990 v italském dramatu Všem se daří, poté se objevila párkrát ještě v televizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám