Hlavní obsah

Manekýnka z Broadwaye v Ponrepu. Národní filmový archív představí zachráněný film z roku 1925

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký film Manekýnka z Broadwaye z roku 1925 je dalším titulem, kterým Národní filmový archív (NFA) zaceluje místo v historii americké kinematografie. Ve společnosti Tiffany Productions ho natočil Oscar Apfel a díky záchrannému úsilí NFA se snímek vrací k široké i odborné veřejnosti dokonce v původní barvené podobě.

Foto: Národní filmový archív

Manekýnka z Broadwaye z roku 1925

Článek

Děj se odehrává v elegantním světě módních salónů, vyšší společnosti a extravagantních milionářských večírků. V tomto prostředí se díky povolání manekýnky ocitá plachá dívka prostého původu Sheila Conroyová. Nejen pro svůj půvab se stává předmětem zájmu dvou šarmantních mužů.

Jde o významný objev, neboť film nebyl součástí sbírky NFA a nebyl ani deklarován žádným jiným světovým archívem. Původní kopie na prudce hořlavé podložce doputovala do archívu jako součást pozůstalosti soukromého sběratele, vybavena pouze českým distribučním názvem.

Kotouče relativně zachovalého filmového pásu skrývaly překvapení: Manekýnka představuje plejádu herců významných, charakterových, bývalých hvězd filmu i vaudevillu. Společnost Tiffany v roce 1925 zásobovala svými filmy na 20 000 kin jen ve Spojených státech amerických a z její produkce právě tohoto roku byla dosud za ztracenou považována jako jediná Manekýnka z Broadwaye.

Film mohou diváci poprvé uvidět v pražském archívním kině Ponrepo ve středu v 17.30 v rámci cyklu Život kopie.

Reklama

Výběr článků

Načítám