Hlavní obsah

Ulítlé zvuky, ulítlé klipy. Thundercat Praze předvede, proč má Grammy

Novinky, Stanislav Dvořák

Pozoruhodný americký zpěvák, ale také virtuózní baskytarista, který si říká Thundercat, zavítá 5. dubna 2017 do pražského Lucerna Music Baru. Místo standardního R&B píše komplikovanější „jazzy“ písně, někdy více do funky a jindy zase opatrně flirtuje s psychedelií a elektronikou.

Foto: Eddie Alcazar

Thundercat

Článek

Těžko zařaditelný chlapík připomíná ledacos z oblasti mezi Erykou Badu, Janelle Monáe, raným Steviem Wonderem a Stanley Clarkem. Jako basista se podílel na písních první zmíněné zpěvačky nebo na tvorbě Flying Lotus a Suicidal Tendencies. S Kendrickem Lamarem natočili hit These Walls, který obdržel Grammy v kategorii spolupráce v rapu a zpěvu.

Thundercat vyrůstal obklopen hudbou, jeho otec Ronald Bruner hrával třeba s Dianou Rossovou, Gladys Knightovou a The Temptations. Syn začínal v patnácti se skupinou No Curfew a pak s bratrem Ronaldem zkusili tvrdší zvuk v kalifornské formaci Suicidal Tendencies.

Velkým komerčním úspěchem byla později deska To Pimp a Butterfly Kendricka Lamara s hitem These Walls, na kterém prý měl zásadní podíl.

Sólové desky

Věnuje se také sólové tvorbě. Desky The Golden Age of Apocalypse (2011), Apocalypse (2013) a The Beyond / Where the Giants Roam (2015) si vysloužily slušný ohlas kritiky. Své písně vybavuje občas i nestandardními videoklipy plnými bláznivého humoru.

Letos přišel Thundercat se singlem Bus In These Streets, který vyšel v srpnu a na němž se kromě něj (zpěv, basa) podíleli Flying Lotus (programming) a Louis Cole (klávesy, bicí, programming). Thundercat v Praze vystoupí s Dennisem Hammem (klávesy) a Justinem Brownem (bicí).

Vstupenky budou v prodeji 8. prosince za 550 Kč v Lucerna Music Baru nebo v sítích Ticketpro a Ticketportal. Na místě za 650 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám