Hlavní obsah

Trojan a Neužil se propadli do drsně groteskních osmdesátek

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuhá normalizace, grotesknost i humor bude prosvítat v seriálu Svět pod hlavou. Alespoň to tvrdí tvůrci příběhu, který situovali do severních Čech. Česká televize jej uvede v lednu.

Upoutávka na seriál Svět pod hlavouVideo: Česká televize

 
Článek

Hlavních rolí se ujali Václav Neužil a Ivan Trojan jako kriminalisté a Judit Bárdosová jako lékařka z provinční nemocnice, režii měl Marek Najbrt.

Úvod seriálu je fantaskní. Policista Filip Marvan musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií, ale srazí ho auto, ztratí vědomí a probudí se v roce 1982. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů z prostředí severních Čech 80. let.

Foto: Česká televize

Ivan Trojan

„Svět pod hlavou nabízí spletitou kriminální křížovku jak v rovině dobových zločinů, tak v rovině pátrání po kořenech rodinné tragédie,“ prozradil Michal Reitler, kreativní producent České televize. „Po mé mimořádné zkušenosti se seriálem Případy 1. oddělení je spolupráce na vzniku Světa pod hlavou zachováním toho dobrého, čeho si u kriminálek ceníme. Díky spolupráci s producentem a tvůrci oceňovaného filmu Pouta získává seriál silnou dobovou autenticitu, směs sychravosti, humoru a naděje, kterou diváci jen tak neuvidí,“ dodal.

Foto: Česká televize

Václav Neužil

Marek Najbrt, který se o režii částečně podělil s Radimem Špačkem, považuje za nejzajímavější, že člověk z demokratického světa je tu konfrontován s totalitním režimem. Ze začátku je to groteskní, skoro zábavná zkušenost, později ale začne jít o život.

Policista Marvan je ambiciózní a čestný. „Pro mě je to konečně charakterní role. Filip si z dětství nese krutou zkušenost. Zároveň má nadhled, umí jednat a dotahovat věci do konce. Líbí se mi jeho dvojlomnost,“ řekl Václav Neužil.

Foto: Česká televize

Ivan Trojan a Václav Neužil v seriálu Svět pod hlavou

Jeho parťák Martin Plachý (Ivan Trojan) je cynik, který se po svém naučil žít v době, kdy komunistickým heslům už věří jen málokdo. „Když jsem si přečetl scénář, tak jsem si vybavil své tělocvikáře. To byli většinou zvláštní lidi s drsným humorem, který byl místy až trošku trapný. V roce 1982 mi bylo osmnáct, takže já si tu dobu pamatuji. Když jsme natáčeli v těch dobových kulisách a rekvizitách, tak se mi spousta věcí vybavovala. Tu dobu mám v sobě nějak zarytou,“ dodal.

V dalších rolích se objeví Jan Budař, Tomáš Jeřábek a Václav Kopta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám