Hlavní obsah

Filmové premiéry: Noční zvířata, Odvážná Vaiana, Frankofonie

Právo, Věra Míšková

Tento týden mají premiéru pouze tři filmy. Amy Adamsová a Jake Gyllenhaal hrají ve strašidelném thrilleru Noční zvířata. Děti potěší animovaný snímek Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa. Historická filmová esej Frankofonie se ptá, co nám kultura říká o nás samých.

Upoutávka na film Noční zvířataVideo: CinemArt

 
Článek

Noční zvířata

Noci chronických nespavců bývají osamělé a nekonečně dlouhé. To ví velmi dobře kurátorka galerie moderního umění Susan. Vystavovuje šokující exponáty a po nocích bdí v prázdné zlaté kleci v luxusním domě v L. A., ze kterého asi i před ní nápadně často utíká její partner. Rukopis románu Noční zvířata, který napsal její bývalý manžel Edward, by mohl být dokonalým lékem na nespavost. Kdyby nebyl jeho příběh tak krutý, tak zneklidňující.

Noční zvířata, USA 2016, thriller, 115 min., režie: Tom Ford, hrají: Amy Adamsová, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson a další.

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa

Upoutávka na film Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa Video: Falcon

Film vypráví o nebojácné dospívající dívce Vaianě, která se vydává na nebezpečnou cestu, aby zachránila svůj lid. Cestou potkává kdysi mocného poloboha Mauiho, který jí pomůže stát se zkušenou mořeplavkyní. Společně se plaví přes širý oceán a zažívají nebezpečná a úžasná dobrodružství.

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa, USA 2016, animovaný, 107 min., režie: Ron Clemens a John Musker, v českém znění: Michaela Tomešová, Martin Zounar, Petr Gelnar a další.

Frankofonie

Upoutávka na film FrankofonieVideo: Film Europe

S podtitulem Elegie za Evropu zkoumá ruský režisér Alexander Sokurov uvnitř pařížského muzea Louvre vztah mezi uměním a mocí. Muzeem diváka provádí Napoleon a Marianne coby alegorický symbol Francouzské republiky. Louvre tu funguje jako třetí hlavní postava i jako úchvatná kulisa a nejvýznamnější úložiště světové kultury.

Francofonie, Francie/Německo/Nizozemsko 2015, historické drama, 88 min., režie: Alexander Sokurov, hrají: Louis-Do de Lencquesaing, Vincent Nemeth, Benjamin Utzerath, Johanna Korthals Altesová a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám