Hlavní obsah

Stříhala Padesát odstínů šedi i Lawrence z Arábie. Teď má čestného Oscara

Novinky, Stanislav Dvořák

Více než půl století trvala kariéra britské filmové střihačky Anne V Coatesové. V devadesáti letech za ni obdržela čestného Oscara.

Foto: Profimedia.cz

Richard Gere gratuluje Anne V Coatesové k Oscarovi.

Článek

Už před 53 lety dostala Coatesová svou první zlatou sošku za film Lawrence z  Arábie a nyní ji akademie ocenila za celkový přínos filmu. Herečka Nicole Kidmanová ji označila za průkopnici v oboru.

Devadesátileté dámě osobně pogratuloval také Richard Gere, který ji považuje za „jednoho z velikánů oboru” a „nejskvělejší ze všech skvělých střihačů.”

Anne V Coatesová při převzetí sošky zavtipkovala: „Umíte si představit práci, kde vás vlastně platí za to, že se díváte do očí George Clooneyho, Petera O'Toola, Richarda Burtona, Petera Finche, Seana Conneryho, Alberta Finneyho, Clinta Eastwooda, Richarda Gera, Daniela Craiga, Arnolda Schwarzeneggera a Jamieho Dornana z Padesáti odstínů šedi?”

Známá střihačka, narozená v roce 1925 v britském Reigate, pracovala až do minulého roku. Začínala v padesátých letech u filmů s náboženskou tematikou a později pronikla do Hollywoodu. Podílela se mimo jiné na hitech jako Lawrence z Arábie, Báječní muži na létajících strojích, Sloní muž, Tarzan, Vražda v Orient Expressu, Chaplin, Špinavá dohoda, Kongo, Erin Brockovichová a Padesát odstínů šedi.

Reklama

Výběr článků

Načítám