Hlavní obsah

Po Oscarech i Britové. Menšiny nahradí staré porotce Brit Awards

Novinky, Stanislav Dvořák

BBC oznámila, že hudební ceny Brit Awards změní systém hlasování a zavádí pozitivní diskriminaci menšin. Nedávno vzbudil podobný postup značnou pozornost na amerických Oscarech.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Britská zpěvačka Adele na cenách Brit Awards

Článek

Brit Awards už byly v médiích kritizovány za údajně malou diverzitu. Například zpěvačka Laura Mvula, jeden z objevů prestižní ankety BBC Sound of, tvrdila, že bude ceny bojkotovat, a hip-hoper Stormzy je označil za trapné.

Nyní organizátoři uvedli, že pozvali do poroty 718 nových členů, kteří budou „BAME“. Toto módní slovo označuje v angličtině v podstatě každého, kdo není bílý Brit (BAME je zkratkou slov Black, Asian, Minority, Ethnic).

Foto: lauramvula.com

Laura Mvula

BAME hlasujících by mělo letos být minimálně 17 %. Navíc se výrazně promění i genderové složení. Organizátoři nejsou spokojeni s tím, že akademii tvořili asi ze 70 % muži, což vyplynulo z toho, že většina profesionálních muzikantů a hudebních kritiků byli a jsou muži. Příště tak nastane poměrně prudká změna, z roku na rok jich má být na Brit Awards jen 52 %.

To mimo jiné znamená, že někteří porotci budou vyškrtnuti. „Stovky hlasujících zjistí, že je vyhodili ze seznamu, který obsahoval asi 1200 muzikantů, hudebních novinářů a lidí z hudebního průmyslu,“ uvedla BBC.

Nejde o spiknutí velkých firem 

Šéf cen Ged Doherty řekl, že Brit Awards teď budou „lépe odrážet pestrou povahu Británie a britské hudby“. Stormzyho komentáře ho prý probudily a hned se pustil do změn ve struktuře akademie.

„Hodně lidí si myslí, že Brit Awards je nějaké spiknutí velkých společností, které sedí v temné místnosti a rozhodují, kdo dostane cenu, ale jde o více než 1000 lidí z oboru... Každý rok měníme asi 300 členů, aby se to obnovovalo, ale letos jsme se rozhodli, že změníme přes 700 členů kvůli tomu, co se událo.“

Doherty také dodal, že odmítá zavádět více žánrových kategorií, například pro hip-hop a grime.

Reklama

Výběr článků

Načítám