Hlavní obsah

Nejlepší seriál roku? Temná Pustina míří vysoko

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seriál Pustina předcházejí zvěsti o mimořádném díle s mezinárodními ambicemi. Není to standardní česká detektivka. Není šablonovitá, vše v ní má logiku a vypadá na české poměry docela draze. Na HBO začíná 30. října.

Foto: HBO Europe, Nikolas Tušl

Zuzana Stivínová v hlavní roli

Článek

První dobrá zpráva je, že scénář Štěpána Hulíka dává smysl (kéž by tomu tak bylo u všech českých seriálů). Ujali se ho společně režiséři Ivan Zachariáš a Alice Nellis a natočili mix psychologického rodinného dramatu a krimi umístěný do pohraničí.

Sledujeme starostku malé obce v severozápadních Čechách (Zuzana Stivínová), která bojuje proti rozlézající se těžební společnosti. Obci hrozí úplný zánik. Část sousedů ji podporuje, část se ale pomalu od vesnice odvrací s vidinou peněz od bohaté firmy. Atmosféra podezírání sílí, hádky se vyostřují. V té chvíli zmizí čtrnáctiletá dcera starostky.

Foto: KVIFF

Zuzana Stivinová a Eliška Křenková jako matka s dcerou v minisérii Pustina

Na povrch se dostávají nejrůznější teorie a dohady - mají se zmizením něco společného „grázlové“ z tamního výchovného ústavu? Ví něco otec (Jaroslav Dušek) trpící psychickou poruchou? Nebo mohlo jít o mafiánský pokus vydírání ze strany těžební společnosti?

Scénář si pozvolna buduje napětí a dlouho nevylučuje žádnou verzi. Postupně se odhaluje, že skoro každá z postav má něco, co skrývá. Bratr vychovatele z „pasťáku“ vaří pervitin, otec zmizelé se chová přinejmenším podivínsky a druhá dcera (Eliška Křenková) ho nesnáší. Starostka si ale pamatuje společnou minulost a nedokáže ho zcela vymazat ze života.

Foto: HBO Europe, Nikolas Tušl ©

Herečka Eliška Křenková v dolech u Tušimic

Žádný z herců nenarušuje velmi slušnou úroveň nastavenou ústřední trojicí, také vedlejší role odehráli precizně (Jan Cina, Eva Holubová, Štěpán Benoni, Petra Špalková, Leoš Noha, Miroslav Vladyka).

Hudba má v Pustině dva póly. Na jedné straně straší diváka nepříjemné industriální zvuky, druhý extrém pak představují připitomělé disko a normalizační hity, které poslouchají kamioňáci a prostitutky. Těžko říci, co z toho je děsivější. Každopádně hudba pracuje pro umělecký záměr.

Ani vizuální stránka nenudí. Je logické, že se vynalézavá kamera snaží co nejvíce podpořit sychravou „sudetskou“ atmosféru využitím mlhy, příšeří, zimní krajiny, uhelných dolů a specifických objektů industriálního druhu nebo  jen pečlivě vybraných „ošklivých“ domů. Jen jestli to s temnotou až nepřehnali. Severská inspirace Pustiny je zjevná. Má-li jít o silně stylizovaný, ale přesto realistický příběh z Čech, řekněme, že se celková atmosféra blíží k hranici uvěřitelnosti, ale nepřekračuje ji. Jen pro přesnost dodejme, že většina lidí v pohraničí opravdu nebydlí ve vymlácených panelácích, nejezdí ve třicet let starém volkswagenu a nevaří ”perník”.

To nic nemění na tom, že letos lepší český seriál než Pustina patrně neuvidíme.

Celkové hodnocení: 85%

První díl na HBO zdarma

HBO Europe nabídne o víkendu 29. a 30. října volné vysílání, tedy zpřístupní svůj hlavní filmový kanál i těm divákům, kteří ho nemají  předplacený. První díl nejočekávanějšího seriálu Pustina bude tak díky HBO a HBO GO moci zhlédnout téměř kdokoliv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám